StoryEditor

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković obilazila vjerske fanatike

Piše D  /  10.02.2020., 02:02h

Ovo se navodi u specijalnim informacijama i izvještajima Uprave sigurnosti tzv. Armije BiH pod oznakom strogo povjerljivo, u čijem posjedu je “Glas Srpske”.

“Dana 2. listopada 1993. godine formiran je “Mobilni odred” 10. brdske brigade u čijem sastavu je 100 boraca biranih po posebnim kriterijma. Odred je podijeljen u vodove i obučava se za izvršenje zadataka u ulozi jurišnih udarnih jedinica. U jedinici se potiče vjerski fanatizam, oznaka jedinice je stilizirana zastava SDA s natpisom “Alahu-ekber”, tako da su borci prilikom posjetA gospođe Bisere Turković zapovjedništvu ove brigade morali uzvikivati “Alahu-ekber” i “La ilahe ilalah””, navodi se u strogo povjerljivoj informaciji od 11. listopada 1993. godine koju je potpisao tadašnji načelnik Uprave sigurnosti Jusuf Jašarević.

Od utorka (12.10.1993), navodi se dalje, jedinica će po vodovima biti na petodnevnoj obuci na Igmanu, a “nije isključen i odlazak u Hercegovinu ili srednju Bosnu na navikavanje na krv”.

U spomenutoj informaciji navodi se da se “među pripadnicima te jedinice potiče netrpeljivost prema drugim jedinicama Armije BiH, posebno prema borcima bataljuna vojne policije”, te upozorava da bi u Sarajevu moglo doći do sukoba širih razmjera čiji bi nositelji mogli biti i pripadnici “Mobilnog odreda”, piše “Glas Srpske”.

Međutim, u nastavku informacije ne govori se o sankcioniranju pripadnika te jedinice ili njenom raspuštanju, već se “smatra neophodnim da se poduzmu sve mjere da se ta jedinica uključi u sustav rukovođenja i zapovIjedanja 1. korpusa Armije BiH”.

U drugom strogo povjerljivom izvještaju od 24. listopada iste godine navodi se da je “sredinom listopada u Sarajevu boravio Sead Džaferbegović zvani Ata, pratitelj veleposlanice BiH u Hrvatskoj Bisere Turković”, te da je “vrijeme provedeno u Sarajevu iskoristio za obnavljanje veza s bivšim suborcima iz Jukine brigade, inače indiciranim nositeljima kriminalnih aktivnosti”.

“Ata je većini ovih osoba obećao evakuaciju iz Sarajeva preko UNPROFOR-a. U akciju izvođenja bivših suradnika neposredno je uključen i Jusuf Prazina koji im se redovito telefonom javlja iz Belgije i upućuje ih na Seada i Veleposlanstvo BiH u Zagrebu”, navodi se u izvještaju Uprave sigurnosti Armije BiH.

Bisera Turković je ranije dovođena u vezu s procesom izdavanja državljanstava ratnicima iz islamskih zemalja koji su tijekom rata u BiH počinili stravične zločine. Ona nije bila dostupna za komentar najnovijih informacija iz njene ratne prošlosti.

Predsjednik Ujedinjene Srpske i šef Srpskog kluba u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Nenad Stevandić za “Glas Srpske” kaže da Srbi nisu birali Turković, već SDA da bude reprezent volje bošnjačkog naroda.

“Nije samo ona. Vrlo slično je i sa Šefikom Džaferovićem. Problem je što se javnost referira na optuživanje i kažnjavanje Srba. Normalno je da Šefik Džaferović bude član Predsjedništva BiH, Turković šefica diplomacije, a Milomir Savčić ne može biti predsjednik Boračke organizacije RS”, zaključio je Stevandić.

Muslimansko bratstvo

Bisera Turković se dvadesetak dana prije preuzimanja funkcije šefa diplomacije BiH u Dohi sastala s ideologom Muslimanskog bratstva šejhom Jusufom el Karadavijem.

“Njena ekselencija Bisera Turković danas u poslijepodnevnim satima”, objavio je 1. prosinca na svom Twitter nalogu šejh Karadavi uz fotografiju s Turković. Za šejhom Karadavijem do jeseni 2017. godine bila je raspisana crvena tjeralica Interpola, a krajem travnja prošle godine Bijela kuća je priopćila da namjerava uvrstiti Muslimansko bratstvo na američku listu “terorističkih organizacija”.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 23:48