StoryEditor

Ministrica Gudeljević pričala o cjepivu: Moramo biti strpljivi, BiH je složena država

Piše D  /  18.01.2021., 01:01h

Navela je još da su nadležni u svakodnevnim razgovorima i pregovorima za cjepiva, no da neke stvari jednostavno nisu u njihovoj moći.

"Tko vam je rekao da ćemo živjeti bez cjepiva? Samo vas molim za strpljenje, moramo imati strpljenja. BiH je složena država, ne funkcionira na isti način kao europske države, moramo naučiti da živimo s time", kazala je ona.

Zastupnici Parlamenta BiH su na posljednjoj sjednici usvojili inicijativu Denisa Zvizdića kojom se omogućava Vijeću ministara BiH da započne pregovore s tvrtkama za proizvodnju i distribuciju cjepiva protiv koronavirusa.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine je ovu inicijativu jednoglasno usvojio čime je omogućeno da Vijeće konačno krene u hitnu nabavku i prestane čekati da milostinja stigne u BiH.

Sudeći po odgovoru ministrice Gudeljević na pitanje Klixa "Što je ministarstvo učinilo nakon donošenja ove odluke" može se zaključiti da je usvojena inicijativa iz Parlamenta još uvijek mrtvo slovo na papiru, a velike su šanse da tako i ostane.

"Inicijativa Denisa Zvizdića još nije došla do Vijeća ministara i još uvijek nije raspravljano na Vijeću, treba se zakazati sjednica na kojoj ćemo donijeti odluku o tome što će biti novi korak", rekla je ona dodavši da Ministarstvo civilnih poslova nema ovlaštenje da ide u direktne pregovore.

"Ministarstvo civilnih poslova u svom planu rada i proračunu nema predviđena sredstva za nabavku cjepiva, to je preduvjet, ne mogu ja pregovarati o cijeni dobavljača, a drugi da plaćaju", dodala je Gudeljević.

Istaknula je da je Bosna i Hercegovina spremna za prihvat i Pfizerova i Modernina cjepiva, da se najveći kapacitet nalazi u Mostaru, a da bi uskoro trebali dobiti još dva hladnjaka za skladištenje cjepiva.

Pored svega ovoga, BiH se nada i Moderninim cjepivima koje trebaju stići u okviru mehanizma Europske unije.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:55