StoryEditor

Ministrica Borovac obišla Izbjeglički centar Salakovac kod Mostara

Piše D  /  19.06.2018., 06:06h

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac u utorak je, uoči Svjetskog dana izbjeglica koji se obilježava 20. lipnja, s regionalnom predstavnicom UNHCR-a za jugoistočnu Europu i predstavnicom u BiH Anne-Christine Eriksson posjetila Izbjeglički i Readmisioni centar u Salakovcu kod Mostara.

Tom prilikom ministrica Borovac je u ime Vijeća ministara BiH podijelila poklone djeci smještenoj u centru te uručila donaciju Crvenom križu Grada Mostara, koja je prikupljena zahvaljujući bosanskohercegovačkim kompanijama, prenosi Fena.

Po riječima ministrice, donaciju je dobilo dvadesetero djece izbjeglica te sedamdesetero djece sa statusom migranata.

- Sretna sam da i izbjeglicama i migrantima možemo pružiti ovakve uvjete kakav ima ovaj centar, s adekvatnom brigom i zdravstvenom zaštitom - kazala je ministrica Borovac.

Podsjetila je kako je izbjeglicama, koje već duže vrijeme borave u ovom centru, osigurano i školovanje i zdravstvena zaštita te kako su dvije osobe ovdje završile i devetogodišnje obrazovanje.

Najavila je također kako će neki od njih dobiti i državljanstvo BiH te tako riješiti svoj status.

Predstavnica Regionalnog predstavništva UNHCR-a za jugoistočnu Europu i Predstavništva u Bosni i Hercegovini Anne-Christine Eriksson istaknula je kako se na ovaj dan trebamo podsjetiti na teškoće milijuna raseljenih osoba širom svijeta.

- Svjetski dan izbjeglica je poziv svjetskoj javnosti da pruži potporu obiteljima koje su prisiljene da napuste svoje domove - dodala je.

Podsjetila je kako je Visoko povjereništvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice 2016. godine pokrenulo kampanju i peticiju "Mi smo uz izbjeglice" čime se ljudima širom svijeta omogućava da pozovu svoje vlade na odgovornost.

- Time će svakom djetetu, izbjeglici biti omogućeno obrazovanje i mjesto za život - kazala je.

Direktor Izbjegličkoga centra u Salakovcu Edin Denjo podsjetio je kako je trenutno u centru smješteno 170 migranata, kao i da je u utorak pristiglo tridesetak izbjeglica.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 08:48