StoryEditor
eu

Ministri vanjskih poslova EU postigli politički dogovor o potpunoj suspenziji viza za Ruse

Piše desk  /  31.08.2022., 17:11h

Ministri vanjskih poslova Europske unije dogovorili su se da u potpunosti obustavljaju vizne olakšice za Rusiju što će ulazak za građane te zemlje na teritoriju EU učiniti težim i skupljim.

Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Ministri Josep Borrell objavio je na svom službenom Twitteru da je, na današnjem sastanku, postignut dogovor o potpunoj suspenziji o viznim olakšicama između EU i Rusije.

"Vidjeli smo značajan porast graničnih prelaza iz Rusije u susjedne države što postaje sigurnosni rizik. Stoga se danas slažemo sa ministrima vanjskih poslova EU o potpunoj suspenziji sporazuma o viznim olakšicama između EU i Rusije", napisao je Borrell.

Ovim sporazumom, međutim, neće biti uvedena opća zabrana izdavanja viza jer o tome nema jednoglasnosti, pojasnio je Peter Szijjarto, mađarski ministar vanjskih poslova.

"Neće biti uvedena opća zabrana izdavanja viza za ruske državljane. Nekoliko država članica podiglo je svoj glas protiv ovoga, uključujući mene", priopćio je Szijjarto.

On je rekao da će sporazum koji olakšava izdavanje viza biti suspendiran uz podršku kvalifikacijske većine, ali nije rekao je li Mađarska podržala ovu mjeru.

Istočne i nordijske zemlje snažno podržavaju zabranu turizma, dok su Njemačka i Francuska upozorile svoje kolege da bi to bilo kontraproduktivno, rekavši da bi običnim Rusima i dalje trebalo omogućiti pristup Zapadu.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 07:06