StoryEditor

Ministri se nisu čuli ni vidjeli dulje od mjesec dana

Piše D  /  10.09.2019., 09:09h

Točnije, dulji period bez redovite sjednice bio je od 4. travnja do 29. svibnja ove godine, međutim u tom periodu održane su tri izvanredne i jedna telefonska sjednica, što znači da je Vijeće ministara BiH ipak nešto radilo i rješavalo neke hitne stvari, a što ovoga puta nije slučaj jer u posljednjih mjesec dana ministri nisu donijeli nijednu zajedničku odluku, telefonskim putem ili izvanrednim zasjedanjem, pišu Nezavisne.

I tog 5. kolovoza, kada je održana posljednja sjednica, ministri su usvojili uglavnom informacije, izvješća i dali zeleno svjetlo za potpisivanje nekoliko sporazuma.

U Vijeću ministara BiH jučer nije mogao nitko reći kada će biti održana nova sjednica s obzirom na to da o tome odlučuje isključivo Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, a koji je za danas kao predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta BiH sazvao sjednicu Kolegija parlamenta BiH.

Iz nekoliko nesužbenih razgovora doznaje se da se ni u samim službama Vijeća ministara ne zna kada bi mogla biti nova sjednica te da je gotovo sigurno da ona neće biti održana ovog tjedna jer manje-više svi ministri su već preuzeli neke obveze za naredne dane.

“To može trajati do narednih općih izbora. Vijeće ministara BiH nije vlast i nije vlada. Bilo bi dobro da radi, ali se pokazuje da BiH i bez njegovog rada može funkcionirati. Većina izvršnih ovlasti su u RS, županijama ili FBiH”, rekao je za “Nezavisne” Miloš Šolaja, profesor Fakulteta političkih nauka u Banja Luci.

Ističe da je činjenica da će se zbog nerada Vijeće ministara sve sporije razvijati te da će mnogi društveni procesi stajati, ali da se može zamjeriti i onim sredinama koje ne koriste svoje izvršne ovlasti, već čekaju da se nešto dogodi.

I u samom Vijeću ministara BiH, kako ističu pojedini službenici, nešto se čeka, i nitko ništa ne poduzima na projektima i poslovima koji se već mjesecima odlažu. Kako naglašavaju, i njihovi pretpostavljeni, šefovi odsjeka, odjeljenja i pomoćnici ministara ništa ne poduzimaju jer niti se radi na novim zakonima niti, s obzirom na privremeno financiranje, postoji prostor za neke značajnije projekte.

“Plan nove koalicije je takav da se pokušava zaustaviti rad Vijeća ministara BiH koji čeka novi Vijeće ministara BiH, što nikako nije dobro. Postoje neke odluke koje nisu toliko političkog karaktera koliko su ekonomskog i životnog, a u koje ne treba unositi politiku”, rekao je Branislav Borenović, zastupnik u Zastupničkom domu BiH.

Osim ove “pauze” dulje od mjesec dana, Vijeće ministara imalo je još nekoliko perioda u kojima se nije sastajao. Od prve sjednice, koja je održana 7. travnja 2015. godine, do danas bile su četiri dulje pauze, i to uglavnom one u kolovozu, kada je sezona godišnjeg odmora, ali nikada to nije bilo dulje od mjesec dana. Jedna od duljih pauza bila je i ona pred opće izbore 2018. godine kada Vijeće ministara BiH nije radilo dulje od 20 dana s obzirom na to da je održalo sjednicu 25. rujna, a sljedeću tek 16. listopada.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 12:01