Article_Top_970x250

Ministri Košarac i Đapo: Usuglašen stav o odlagalištu nuklearnog otpada u blizini granice s BiH

trgovska gora

Ministri Košarac i Đapo: Usuglašen stav o odlagalištu nuklearnog otpada u blizini granice s BiH

sij 20, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas sa federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo o pitanju izgradnje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora.

Košarac ponovio je da je ovo pitanje jedan od ključnih prioriteta Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te da će uložiti maksimalni trud kako bi se u dijalogu sa Hrvatskom došlo do rješenja koje će biti u interesu svih građana u BiH, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prenosi Fena.

On je istaknuo kako je neophodno da se svi nivoi vlasti u BiH uključe u ovu problematiku i zajedno planiraju naredne aktivnosti, te izrazio punu spremnost da Ministarstvo na čijem je čelu koordinira politiku drugih nivoa vlasti u cilju sprječavanja izgradnje spornog odlagališta na samoj granici sa BiH. Rekao je da će afirmirati partnerski odnos sa nadležnim entitetskim ministarstvima, u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima.

Košarac je informirao ministricu Đapo da je ranije o pitanju izgradnje odlagališta za nuklearni otpad na lokalitetu Trgovska gora razgovarao sa ministrom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić.

Također, najavio je da će slične sastanke u narednom periodu održati sa predstavnicima Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, predstavnicima ''Zelenog kluba'', koji okuplja zastupnike na svim nivoima vlasti u BiH, te načelnicima općina u slivu rijeke Une.

Federalni ministar okoliša i turizma Edita Đapo rekla je da u BiH postoji jedinstven stav o tome da je izgradnja odlagališta za nuklearni otpad neprihvatljiva, te podržala dosadašnje i planirane aktivnosti ministra Košarca po tom pitanju. 

Sugovornici su konstatirali da je, nakon niza sastanaka, potrebno sačiniti kompletnu informaciju, koja će biti predstavljena Vijeću ministara BiH.

Razgovarano je i o mogućnosti da u prijedlogu proračuna institucija BiH budu planirana sredstva za formiranje pravnog i ekspertnog tima koji bi zastupao interese BiH u eventualnoj međunarodnoj arbitraži s Hrvatskom.

Na sastanku je bilo riječi i o drugim aktualnim pitanjima. Između ostalog, ministar Đapo informirala je ministra Košarca o ekološkim dozvolama i ispunjenim standardima kada je u pitanju izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Dnevnik.ba

Tagovi: