StoryEditor

Ministri inicijative C-5 razgovarali o proširenju EU na zapadni Balkan

Piše D  /  01.03.2021., 08:03h

Riječ je o sastanku na ministarskoj razini neformalne skupine "Central 5" (C5), koju su lani oformile te države, s ciljem usklađivanja regionalnih pitanja vezanih za taj srednjoeuropski prostor.

Anže Logar, slovenski šef diplomacije, kolegama iz susjednih država je predstavio prioritete Slovenije kod preuzimanja predsjedanja EU-om, među kojima su oporavak nakon pandemije Covida-19 i otpornost EU-a na krize, ali i daljnje širenje EU-a na zapadni Balkan, što su svi podržali.

Austrijski ministar za europske i međunarodne poslove Alexandera Schallenberga je obećao punu potporu Sloveniji tijekom njenog predsjedavanja EU-om. "Očekivanja su velika i ovo ne smije biti još jedna izgubljena godina za zapadni Balkan", kazao je austrijski ministar, dodavši da Austrija u regiji ima velike interese.

Češki ministar vanjskih poslova Tomaš Petriček zauzeo se je za što manje restrikcija za radnike migrante pri prelasku međusobnih granica u epidemiji te podržao slovenske prioritete za EU u pogledu ekonomskog oporavka nakon pandemije i širenja integracije na zapadni Balkan.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 23:08