Article_Top_970x250

Ministarstvo sigurnosti BiH: Nema dogovora o novoj lokaciji za smještaj migranata

I DALJE SE TRAŽI RJEŠENJE

Ministarstvo sigurnosti BiH: Nema dogovora o novoj lokaciji za smještaj migranata

lis 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine traži rješenje za smještaj ilegalnih migranata no problem je što nema dogovora između vlasti BiH i međunarodnih organizacije koje bi takve kampove trebale financirati, priopćilo je u petak ministarstvo nakon poziva da se hitno zatvori prenatrpani i neprimjereni kamp Vučjak kod Bihaća.

"Na žalost lokacije koje su do sada predlagane predstavnici Europske unije ocijenili su neprihvatljivima i odbili ih financirati navodeći kao razlog uvjete na terenu ili to što je zemljište u privatnom vlasništvu", navodi ministarstvo.

Čim bude ponuđena adekvatna lokacija, Ministarstvo sigurnosti BiH će se koordinirati s partnerskim organizacijama i osigurati smještaj u novom prihvatnom centru za osobe "koje se nalaze u kampu Vučjak, ali i sve novopridošle migrante", navodi se. 

Dodaje da je bila planirana izgradnja još jednog prihvatnog centra u okolici Sarajeva kako bi se područje Unsko-sanske županije dodatno rasteretilo od pritiska migranata.

U Unsko-sanskoj županiji sada je oko šest tisuća ilegalnih migranata u tri kampa na području Bihaća te u jednom kod Velike Kladuše.

Nekoliko stotina migranata smješteno je u bivšoj vojarni Ušivak, dvadesetak kilometara udaljenoj od Sarajeva, koja je posebno prilagođena za sadašnju namjenu.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH ipak su upozorili da nije rješenje u otvaranju novih smještajnih kapaciteta nego u jačanju zaštite granice sa Srbijom i Crnom Gorom kako bi se priječio ulazak migranata u zemlju jer se ne smije dopustiti njihov masovni dolazak.

"BiH ne želi postati hot-spot za migrante čiji je krajnji cilj odlazak u zemlje Europske unije", istaknuli su u priopćenju.

Dnevnik.ba