StoryEditor
bez štaka i laganim korakom

Ministarstvo se oglasilo nakon što je Horvatinčić ‘ulovljen‘ kako slobodno šeće Zagrebom, evo što kažu o tome

Piše desk  /  01.06.2022., 17:22h

Nakon što je Jutarnji list objavio vijest s popratnim videosadržajem na kojem se vidi zatvorenik Tomo Horvatinčić kako na slobodi u pratnji jedne dame, bez štaka i laganim korakom, hoda prema terencu, na upit portala odgovorilo je Ministarstvo pravosuđa.

Prema njihovom odgovoru, iščitava se da je Horvatinčiću uredno odobren izlazak.

"Zakonom o izvršavanju kazne zatvora podaci o zatvorenicima službena su i profesionalna tajna, a zatvorenicima je zajamčena zaštita osobnosti i tajnosti osobnih podataka. Međutim, u cilju objektivnog informiranja javnosti, podsjećamo da su citiranim Zakonom uređena prava i obveze svih zatvorenika. U okviru zakonom zajamčenih prava propisane su pogodnosti kao skup poticajnih mjera usmjerene na smanjivanje negativnih učinaka zatvaranja i poticanje u ostvarivanju programa izvršavanja radi ostvarivanja svrhe izvršavanja kazne zatvora", kažu iz Ministarstva pravosuđa i dalje dodaju da je jedna od "propisanih pogodnosti koju zatvorenik može ostvariti sukladno Zakonu i izlazak u prebivalište ili boravište".

"Odluku o odobravanju pogodnosti donosi upravitelj kaznionice ili zatvora, na prijedlog stručnog tima. Na temelju provedenog postupka, odobrena je zakonska mogućnost navedenom zatvoreniku", pojašnjavaju dalje iz Ministarstva za Jutarnji list.

Pritom ističu i da su primjerice tijekom 2019. godine pogodnosti češćih dodira s vanjskim svijetom koje uključuju izlazak iz kaznenog tijela odobrene za 1797 zatvorenika, koji su iskoristili ukupno 7298 ovih pogodnosti, dok je vezano uz mjere prevencije širenja bolesti Covid-19, tijekom 2020. godine odobren manji broj ovih pogodnosti – iste su odobrene za 226 zatvorenika, koji su iskoristili ukupno 473 ovih pogodnosti.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 14:13