Article_Top_970x250

Ministarstvo pravde BiH oglasilo se o izručenju Zdravka Mamića

očitovanje

Ministarstvo pravde BiH oglasilo se o izručenju Zdravka Mamića

svibnja 22, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Ivo Čagalj/Pixsell

O izglednom zahtjevu iz Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića, prema novoj optužnici koja je protiv njega potvrđena u utorak pred Županijskim sudom u Osijeku, odlučivat će Sud Bosne i Hercegovine, a u ovom trenutku nije moguće prejudicirati kakva bi ta odluka mogla biti, tumačenje je što ga je Hina dobila od Ministarstva pravosuđa BiH.

Na upit o tome koji se koraci mogu očekivati nakon što iz Hrvatske u Sarajevo stigne očekivani zahtjev za Mamićevo izručenje, u Ministarstvu pravosuđa BiH potvrđeno je kako je, sukladno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, Sud Bosne i Hercegovine taj koji odlučuje o ispunjavanju uvjeta za izručenje.

"Ministarstvo pravosuđa BiH stoga ne može prejudicirati bilo kakvu odluku koja je vezana uz odluku Županijskoga suda u Osijeku, vezanu za Zdravka Mamića", stoji u očitovanju koje potpisuje glasnogovornica Stanislava Marić.

Ministarstvo pravosuđa BiH, kako je istaknula, tek eventualno treba zaprimiti optužnicu u ovom predmetu.

Zbog toga, kako se navodi, "ne mogu proizvoljno ocijeniti" može li se međudržavni sporazum o međusobnom izručenju, koji je stupio na snagu 2015., primijeniti na djela koja se Mamiću sada stavljaju na teret.

"Odredbe sporazuma su jasne, a odluku o njihovu ispunjenju donijet će Sud BiH, zbog čega je nužno sačekati njegovu odluku, ako se i kada se to od njega bude zahtijevalo", stajalište je Ministarstva pravosuđa BiH.

Optužno vijeće osječkog Županijskog suda u utorak je nakon višesatnog ročišta iz sedmog pokušaja potvrdilo drugu USKOK-ovu optužnicu protiv bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika koje tužiteljstvo tereti da su u sklopu zločinačkog udruženja ovaj klub oštetili za oko 200 milijuna kuna. 

Optužno vijeće prihvatilo je prijedlog tužiteljstva da se Zdravku Mamiću odredi istražni zatvor, izjavio je nakon sjednice zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković.

Mišković je kazao kako će se tražiti njegovo izručenje iz BiH, sukladno sporazumu koji je Hrvatska potpisala s tom zemljom, te da se očekuje da će Zdravko Mamić uskoro biti u Hrvatskoj.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250