StoryEditor
ročište sutra

Ministarstvo o uhićenim Hrvatima u Zambiji: "Zamoljeno da se prema pritvorenim hrvatskim državljanima postupa čovječno"

Piše desk  /  09.01.2023., 12:44h

Ministarstvo vanjskih poslova oglasilo se o Hrvatima uhićenim u Zambiji.

"Sukladno dobivenim informacijama, sutra će se na nadležnom sudu u zambijskom gradu Ndola održati prvo sudsko ročište za osmero hrvatskih državljana, koji su u Republici Zambiji uhićeni i pritvoreni zbog sumnje u vjerodostojnost dokumenata korištenih u postupku posvajanja četvero maloljetne djece iz DR Konga", piše MVEP.

"Službenik Veleposlanstva RH u Pretoriji zadužen za konzularne poslove, postupajući u okvirima Bečke konvencije o konzularnim odnosima, ponovno je posjetio hrvatske državljane u pritvoru, a sutra će biti prisutan i na sudskom ročištu", dodaje se.

"Ponavljamo, Veleposlanstvo se ne može uplitati u pravne postupke koje vodi druga država, no putem nadležnih tijela Republike Zambije i branitelja dodijeljenog po službenoj dužnosti ponovno je zamoljeno da se prema pritvorenim hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče ne predmnijeva njihova krivnja", dodaju.

Hrvatskom veleposlanstvu onemogućeno da posjete djecu

"Tijekom svog boravka u Republici Zambiji, službenik Veleposlanstva pokušao je posjetiti djecu koju su preuzele službe socijalne skrbi, no posjet mu je bio onemogućen. Prema informacijama dobivenim od zambijskih vlasti, djeca su na sigurnom te nisu ni na koji način ugrožena", dodaje se.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavlja diplomatskim putem u suradnji s nadležnim tijelima Republike Zambije pružati konzularnu pomoć pritvorenim hrvatskim državljanima sukladno Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima", piše MVEP.

Dnevnik.ba

10. srpanj 2024 03:24