StoryEditor

Ministar Staša Košarac ponudio ostavku u Vijeću ministara BiH

Piše D  /  07.05.2020., 06:05h

Košarac je na službenom Twitter nalogu napisao kako nakon "veoma negativnih reakcija javnosti i mnogih građana", te kritika koje su mi upućene od predsjednika SNSD-a Dodika, ali i brojnih stranačkih i parlamentarnih kolega, spreman je "da ponudi ostavku" i mandat stavi na raspolaganje za "neodgovorno ponašanje u veoma teškim danima za sve građane", prenosi N1.

"Prethodna dva dana sam izbjegavao svaki nepotreban kontakt, a od danas popodne se nalazim u kućnoj samoizolaciji u Istočnom Sarajevu, pa ću narednih 14 dana ispunjavati svoje radne obveze i dogovorene sastanke online radom od kuće. Svoj posao sam i do sada obavljao savjesno i odgovorno, bez ikakvih propusta i afera ili kritika javnosti, u interesu svih građana BiH i tako ću i nastaviti do konačne odluke mojih pretpostavljenih", poručio je Košarac.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, u razgovoru za politički magazin Pečat, koji je na programu RTRS-a večeras od 21 sati, najavio je kako će ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac s te dužnosti biti razriješen čim, kako je kazao, budu dobijene garancije da Republika Srpska tom smjenom neće pretrpjeti štetu.

Dodik je otkrio i na koji će način SNSD sankcionirati Košarca, koji je grubo prekršio mjere zaštite od pandemije.

"Politički znači da kao član SNSD-a neće moći biti kandidiran niti da ima podršku ni na lokalnim ni općim izborima. I tako smo locirali taj dio političke odgovornosti. A ovaj dio, ja moram biti siguran da Republika Srpska neće ostati deficitarna za kadar. Dakle, ako je moguće da istog trena razriješimo Košarca i dovedemo drugoga koji je lojalan Republici Srpskoj, a da to nije Mirko Šarović koji se bavi samo izdajom, onda bi to i učinili, ali nismo sigurni da to može", istakao je Dodik za RTRS.

Podsjećamo, Košarac je zajedno sa nekoliko javnih osoba sudjelovao na proslavi rođendana dr. Jusufa Šabanovića u Golf klubu u Sarajevu i na taj način su prekršili mjere zabrana masovnih okupljanja tijekom pandemije korona virusa.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 19:18