StoryEditor
Nenad Nešić

Ministar sigurnosti: To što je u nečijim glavama i danas rat, nije moj problem

Piše fena  /  02.03.2024., 15:34h

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić komentirao je poziv dva udruženja žrtava rata u BiH upućen visokom predstavniku Christianu Schmidtu da ga smijeni zbog izjave o tome da 1. ožujak nije nikakav Dan nezavisnosti BiH.

- Ja sam Srbin i najviše na svijetu volim Republiku Srpsku i svoj narod. Ali poštujem sve narode i ljude u BiH. Za mene je svaka suza jednako teška, svaka rana jednako bolna. Ja sam jedini ministar u Vijeću ministara koji je ispunio sve europske obveze i uradio najviše posla, poštujući ustavne nadležnosti. Nikada se neće odreći onog tko sam i što sam niti me zanimaju politički stavovi NVO koje po prirodi stvari služe političkim interesima onih koji ih plaćaju – naveo je Nešić.

Dodao je da ne zna “u kojoj kancelariji im je pisana izjava da sigurnosna situacija nikada nije bila gora, kada svi u Europi kažu da je ona dobra”.

- Valjda im je bila dobra situacija kada smo imali terorističke napada po cijeloj BiH, kada su ekstremisti ubijali vojnike i policajce, i napadali na američko veleposlanstvo. E, pa takvih više nema. Što se tiče napada na povratnike, volio bih jednom čuti da izraze solidarnost i za napade na starice u FBiH, da od MUP-a FBiH zatraže da istraže nestanak srpskih staraca i aktere napada na starce u Lukavcu, Vozući i Mostaru. Za razliku od tih nedjela, MUPRS je rasvijetlio svaki napad na povratnike u Republiku Srpsku - rekao je Nešić.

Nešić ističe da nikada nikoga nije mrzio, a svojim radom se trudi da svima bude bolje i da postanemo dio civiliziranog svijeta.

- To što je u nečijim glavama i danas rat, nije moj problem. To što neko ubire debele apanaže da širi mržnju, također, nije moj problem. Dok se bavim politikom, a bavit ću se još dugo - zalagat ću se za poštovanje dejtonskog uređenja, ravnopravnost naroda i entiteta. To što se neko identificira s tragičnim 1. ožujkom, ne znači da i mene može natjerati da isto mislim. Bave se ćoravim poslom. Makar su do sada mogli vidjeti da se ne plašim Schmidta. Pogrešna sam adresa za prepadanje i ucjene - poručio je Nešić, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa ranije su reagirali na izjavu ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića da je "1. ožujka povod za rat, a ne Dan nezavisnosti".

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 12:02