Split, 01.06.2022. - U sklopu radnog posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić posjetio je djecu i raseljene osobe iz Ukrajine koji su smješteni u Hotelu Zagreb. Uz ministra Piletića u posjetu su sudjelovali i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, ravnatelj civilne zaštite Damir Trut i predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj Anna Rich. Na fotografiji Blaženko Boban, Marin Piletić.HINA/ MARIO STRMOTIĆ/ -
StoryEditor
ukrajinske izbjeglice

Ministar Piletić: "U Hrvatskoj više od 6.800 djece iz Ukrajine"

Piše hina  /  01.06.2022., 16:52h

U Hrvatsku je dosad stiglo više od 6.800 djece iz ratom zahvaćene Ukrajine, a njih 182 smješteno u hotelu Zagreb u splitskom Duilovu, rekao je u srijedu ministar rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike Marin Piletić prigodom posjeta toj izbjegličkoj skupini djece.

Radi se o djeci od 8 do 16 godina pretežito iz nogometnog kluba Šahtar, ali i iz nekih drugih ukrajinskih klubova kojima je dolazak u Hrvatsku i smještaj u hotelu Zagreb u Duilovu omogućio proslavljeni hrvatski nogometaš Dario Srna, rečeno je  prilikom posjeta ministra Piletića.

"Zahvaljujemo svima koji pomažu toj djeci kojoj želimo što prije povratak u njihovu zemlju, ali  smo spremni i integrirati ih u naše društvo," rekao je ministar Piletić. Po njegovim riječima, prihvatom izbjeglica iz Ukrajine   Hrvatska se odazvala svjetskoj akciji da se pomogne toj zemlji.

"Vlada RH stoji uz  Ukrajinu politički, ekonomski ali i emotivno jer znamo što smo mi prošli u razdoblju od 1991. do 1995. godine," rekao je  Piletić.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban je istaknuo da je na području te županije  smješteno 3.064 izbjeglica iz Ukrajine, pretežito u turističkim kapacitetima, privatnim apartmanima.

"Dolazi nam turistička sezona te u suradnji s Ravnateljstvom Civilne zaštite iznalazimo rješenja za smještaj izbjeglica kako bi turistički kapaciteti mogli biti u funkciji turističke sezone," rekao je  župan Boban.

Predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj Anna Rich je zahvalila naporima Republike Hrvatske u, kako je rekla, postavljanju sveobuhvatnog zakonodavnog pristupa za prihvat i zbrinjavanje izbjeglica iz Ukrajine.

"Većina izbjeglica koje bježe iz Ukrajine su žene i djeca, te pozivamo da ostanete oprezni na rizik od rodno uvjetovanog nasilja, trgovine ljudima i drugih ozbiljnih rizika zaštite s obzirom na profil stanovništva i nestabilnost situacije,"  rekla je Rich.

Dodala je kako UNHCR podržava napore vlada, među kojima i hrvatske vlade, radi "povećanja mjera prevencije  i zaštite od iskorištavanja i zlostavljanja, uključujući i podizanja svijesti i pružanje informacija izbjeglicama."

Pravobraniteljica za djecu RH Helenca Primat Dragičević je istaknula kako Konvencija o pravim djeteta  obvezuje sve države da štite prava djece, posebno ranjivih skupina kao što su djeca istrgnuta iz Ukrajine, zbog rata.

Rekla je i da  djeci iz Ukrajine, koja su smještena u hotelu Zagreb, omogućena tehnologija da online prate nastavu koja se odvija u Ukrajini.

Ravnatelj Ravnateljstva CZ Damir Trut je izvijestio kako je djeci, mladim nogometašima smještenim u hotelu Zagreb nabavljena sportska oprema i omogućeno treniranje.

Rekao je da je dosad u Hrvatsku stiglo 18.899 izbjeglica iz Ukrajine.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 14:07