StoryEditor

Ministar Košarac spreman predložiti zabranu uvoza grožđa na 90 dana

Piše D  /  28.08.2020., 04:08h

Naime, vinari zahtijevaju da se zaustavi uvoz grožđa jer imaju jako tešku situaciju koja ih je pogodila zbog pandemije koronavirusa.

Direktor Hepoka Nedim Marić kazao je kako imaju problem s uvozom grožđa iz okruženja te da žele zajedno s ministrom Košarcem staviti pod kontrolu te količine kako bi zaštitili i unaprijedili proizvodnju grožđa i vina u BiH.

- U slijedećih 20-tak dana naglo će se povećati količina grožđa na našem tržištu , a količine vina koje su trenutno višak u svim vinarijama u Hercegovini u budućnosti nećemo moći plasirati i praktički će nas preplaviti grožđe  i vino iz zemalja u okruženju. S obzirom da se vino troši kroz turizam i ugostiteljstvo svjedoci smo da te dvije grane ne funkcioniraju i samim tim i mi smo pogođeni. U cijelom svijetu ispod 50 posto je potrošnja vina u odnosu na prethodne godine – istaknuo je Marić, prenosi Fena.

Miro Ćorić iz Podruma Andrija istaknuo je kako ovo nije problem samo vinara nego i svih njihovih kooperanata i ljudi koji rade s njima.

- Situacija  je jako teška. U povijesti se ovo nije dogodilo. Trgovalo se i kad su ratovi  bili, a sada je Covid sve zatamnio – istaknuo je Ćorić.

Ministar Košarac je u izjavi medijima kazao  kako procjene govore da preko 20 milijuna litara vina danas ima u BiH te da će BiH imati značajne viškove  proizvodnje s obzirom na činjenicu da proizvođači očekuju veoma rodnu godinu s jedne strane i zbog manjeg unutrašnjeg konzumiranja  i vanjskotrgovinskog prometa s druge strane, će te zalihe naravno rasti.

Istaknuo je kako primarno treba zaštititi domaću proizvodnju.

- Naravno moramo sagledati i primjenu svih međunarodnih ugovora koje BiH ima, ali u svakom smislu riječi mislim da postoji dovoljno argumenata kako bismo donijeli takve odluke koje će zaštititi domaću proizvodnju. Spreman sam Vijeću ministara predložiti odluku o ograničenom uvozu, odnosno o zabrani uvoza grožđa za proizvodnju vina s jasnom tarifnom oznakom jer smatram  da ćemo u tom kontekstu omogućiti našim proizvođačima vina da nesmetano mogu akumulirati  svoju proizvodnju i da onda naravno vjerujem da će brzo i pandemiji covid-19 doći kraj – kazao je Košarac.

Kako je dodao, spreman je predložiti zabranu uvoza vina na 90 dana i u tom kontekstu  zaštititi domaću proizvodnju.

- Znam da će neki iz međunarodnih krugova  negirati takvo naše pravo, no naša je obveza zaštitit 81 kompaniju koja se bavi proizvodnjom vina u BiH. Nećemo zabraniti uvoz gotovih proizvoda vina ali trebamo ograničiti uvoz grožđa za proizvodnju vina  i na taj način omogućiti našim vinarima da one količine koje proizvedu prerade i svoje viškove smjeste na adekvatan način – poručio je Košarac.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 18:25