25.02.2021.,Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stasa Kosarac nakon sastanka s ministrom poljoprivrede i sumarstva Republike Turske Bekirom Pakdemirlijom. Photo: Armin Durgut/PIXSELLARMIN DURGUT/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
reakcija

Ministar Košarac: Izetbegović je politička kukavica, koja čeka da strani protektori završe posao za njega

Piše desk  /  12.10.2021., 18:18h
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ocijenio je da izjava člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u vezi sa sudjelovanjem Milorada Dodika na Summitu nesvrstanih zemalja u Beogradu predstavlja "vrhunac političkog bezobrazluka, cinizma i autizma bošnjačkih političkih predstavnika".

- Gdje god da se pojavi, Milorad Dodik predstavlja Republiku Srpsku i Srbe koji su ga izabrali u Predsjedništvo BiH. Dodik predstavlja gotovo 370.000 građana Republike Srpske koji su mu dali povjerenje da to radi i on to radi s najvećim mogućim ponosom i dostojanstvom - rekao je Košarac Srni komentirajući Džaferovićevu izjavu da Dodik nije imao pravo predstavljati Republiku Srpsku na Summitu nesvrstanih u Beogradu.

Prema riječima Košarca, Šefik Džaferović i Željko Komšić, koji su u posljednja dva mjeseca pogazili Ustav BiH, zakone i srušili osnovne postulate vanjske politike BiH, nemaju nikakvo pravo da upućuju bilo kakve primjedbe  članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Negator zločina

- Otići na sjednicu Glavne skupštine UN, te sudjelovati na samitu u Sloveniji bez odluke Predsjedništva BiH je antiustavno i antidejtonsko ponašanje. Vrhunac bezobrazluka, autizma i licemjerja je otići na Međunarodni forum u Malmeu, također bez odluke Predsjedništva BiH, i iz Švedske verbalno napadati Dodika - ukazao je Košarac, koji je i visoki funkcioner SNSD-a.

On je poručio da je sramotno to što Šefik Džaferović s takvom ratnom prošlošću uopće sudjeluje u političkom životu, a kamoli na međunarodnom skupu posvećenom čuvanju sjećanja na holokaust i borbu protiv antisemitizma.

- Džaferović je hodajuća sramota, lik koji godinama koristi političke funkcije kako bi zataškao svoju ratnu prošlost i odgovornost za ratne zločine nad Srbima, koji su se desili na teritoriji koju je kontrolirao kao visoki policijski dužnosnik. Džaferović je sramota za bošnjački narod i hodajući negator zločina - istaknuo je Košarac odgovarajući na Džaferovićeve optužbe da Dodik u svojim istupima sramoti Republiku Srpsku i srpski narod.

Korist bošnjačke politike

Komentarajući Džaferovićevu tvrdnju da BiH nije protektorat, Košarac je rekao da je najbolji odgovor na to pitanje dao Džaferovićev stranački šef Bakir Izetbegović, koji je odbio da se sretne s Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem bez prisustva stranih protektora.

- Izetbegović se ponaša kao i svi njegovi prethodnici, koji su vodili Bošnjake u protekle tri desetljeća. Nema ni trunke liderstva, niti odgovornosti prema onima koji su ga birali. Riječ je o političkoj kukavici, koja čeka da strani protektori završe posao za njega - naglasio je Košarac.

On je upozorio da su se visoki predstavnici u BiH ponašali ne samo kao supervizori i protektori nego i kao veliki inkvizitori.

- Visoki predstavnici bili su vladari koji su nametali ustavne odredbe i zakone, tužitelji koji su optuživali i suce koje su bez ikakvih dokaza osuđivali ljude. Na kraju, bili su i dželati, koji su izvršavali vlastite presude, kršeći ljudska prava građana Republike Srpske na najdrastičniji mogući način. To je nešto što Džaferović, kao pravnik, jako dobro zna, ali se pravi lud jer su sve odluke visokih predstavnika, bez izuzetka, bile u korist bošnjačke politike - zaključio je Košarac. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 03:45