StoryEditor
Ministar vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na znanstvenom skupu o Bosanskoj Posavini

Piše desk  /  11.09.2021., 15:38h
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao u subotu, 11. rujna 2021. godine, na znanstvenom skupu u Zagrebu pod nazivom "Bosanska Posavina: Jučer, danas, sutra" u organizaciji Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu.

U svome obraćanju ministar Grlić Radman istaknuo je snažni pečat koji su Hrvati Bosanske Posavine ostavili na hrvatski narod i kulturu. „Hrvati Bosanske Posavine su izuzetno važan dio ukupnog hrvatskog nacionalnog korpusa i nemjerljiv je njihov doprinos političkom, društvenom i kulturnom razvoju njihovih dviju domovina – Hrvatske i Bosne i Hercegovine,“ rekao je ministar te istaknuo važnost Ive Gregurevića za hrvatsku kazališnu i filmsku scenu i braću Begić u očuvanju izvorne glazbe narodnog stvaralaštva posavskog kraja.

Ministar Grlić Radman pozdravio je inicijativu i cilj skupa da se Posavska izvorna glazba zaštiti kao nematerijalno kulturno dobro UNESCO-a. „Želim što skoriji uspjeh u nastojanju da Posavska izvorna glazba postane nematerijalno kulturno dobro UNESCO-a i time se s pravom nađe u društvu ojkanja i Nijemog kola naše Dalmatinske zagore, Bećarca naše Slavonije, Baranje i Srijema, Međimurske popevke ili Klapa našeg Primorja i Dalmacije,“ rekao je ministar i poručio da u tom naumu organizatori imaju podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Vlade RH.

Također, ministar se osvrnuo i na teško stradanje Posavljaka tijekom Domovinskom rata. „Hrvati Bosanske Posavine su jedni od najtežih stradalnika Domovinskog rata jer se na tom području vodila jedna od najtežih ratnih bitaka, a brojni Posavljaci su izgubili najmilije, brojni su završili u progonstvu širom Hrvatske, ali i svijeta,“ kazao je ministar Grlić Radman i istaknuo da unatoč tom stradanju održavanje te konferencije svjedoči o snazi i vitalnosti Hrvata tog kraja. Ujedno, dodao je da će Republika Hrvatska nastaviti podržavati legitimne zahtjeve Hrvata za stvarnu ravnopravnost i jednakopravnost u svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:10