Article_Top_970x250

Ministar Faladžić pet mjeseci blokira odobrenje sredstava za novu Kliniku za dječie bolesti SKB Mostar

preko bolesne djece do političkih ciljeva

Ministar Faladžić pet mjeseci blokira odobrenje sredstava za novu Kliniku za dječie bolesti SKB Mostar

svibnja 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: ero.tel

Saudijski kredit za zdravstveni sustav HNŽ-a već je trebao biti realiziran. Radi se o sredstvima u iznosu od 32 milijuna maraka, od čega su predviđena 22 milijuna maraka za izgradnju nove zgrade Klinike za dječje bolesti SKB Mostar, te ostalih 10 milijuna za projekte u sklopu RMC “Dr. Safet Mujić” i bolnicu u Konjicu.

A onda se pojavio ministar financija Adnan Faladžić i stavio predmet u ladicu prije pet mjeseci. I sve je stalo. Od tada do danas nema nikakve informacije zašto Faladžić blokira završetak procesa i koji problem su sada izmislili, piše ero.tel.

Skupština HNŽ-a je dala sve potrebne suglasnosti i naložila da se proces završi. Zašto ministar Faladžić smatra da je iznad najvišeg zakonodavnog tijela u županiji, bii će zanimljivo čuti. Navodno nije isključeno da cijela priča završi i krivičnim prijavama protiv onih koji rade protivno usvojenih odluka.

Ali ni to nije poanta priče. Stvarni problem je u tome što blokada procesa znači odgodu početka izgradnje nove Klinike za dječije bolesti, što je projekt od vitalnog interese svih stanovnika Hercegovine. Djeca se trenutno liječe u neuvjetnim barakama gdje je smještena Pedijatrija, a struka već godinama apelira da se ovaj dio bolnice mora izmjetiti u prostorije koje će djeci omogućiti normalne uvjete za liječenje.

-Godinama radimo na ovome procesu i sada, kada smo došli do same realizacije, politika opet sve opstruira. Čak su i predstavnici Saudijskog fonda zvali i pitali zašto je sve zaustavljeno, a mi im nismo mogli dati odgovor. Ovo što se događa je sramota i za svaku osudu jer preko leđa bolesne djece pojedinci žele rješavati neka druga pitanja. Zar smo na to spali – pita ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić.

Pozvao je sve odgovorne da što prije odblokiraju proces i osiguraju početak radova na izgradnju nove zgrade Klinike za dječije bolesti SKB Mostar.

-Ovo je projekt koji bi najmanje u idućih 50 godina trebao riješiti pitanje smještaja Klinike za dječije bolesti i osigurati djeci bolje uvjete za liječenje i veće šanse za oporavak od bolesti, a liječnicima daleko bolje mogućnosti za rad. Zar je bilo koji politički problem veći od toga? Ako jeste, neka odgovorni onda to objasne majkama i djeci koje svakodneno primamo u našu bolnicu – poručili su iz SKB Mostar, piše ero.tel.

Dnevnik.ba