StoryEditor

Ministar Banožić napao portal Obris jer iznosi lažne informacije, ovi mu iznijeli dokaze

Piše D  /  02.09.2020., 06:09h

Portal Obris je odgovorio na današnju izjavu ministra obrane Marka Banožića, koji je komentiravši objavu tog portala o američkoj ponudi rabljenih vojnih aviona F16, u kojoj je ovaj napao portal Obris i ustvrdio kako je riječ o "neozbiljnoj informaciji kojoj se dezinformira javnost. 

"To je priča koja je izašla na jednom portalu gdje određeni samoprozvani, ja bih tako rekao, vojni analitičari su iznijeli ponudu, a isto tako u toj vojnoj analizi – odnosno u analizi svega onoga što je do sada bilo, a to sam i govorio medijima, da će ponude biti 09. 9. Znači, službene ponude nema. Ponuda će se dostavljati točno određenog datuma u određenom vremenu upravo onima koji su upućeni", rekao je jutros Banožić te dodao kako Amerika nudi nove F-16 i da nema američke firme koja nudi polovne F-16.

Sve je kratko komentirao i Plenković koji je rekao da "još ništa nije vidio, da je vidio sinoć na portalima, ali da ne zna ništa o tome". 

S portala Obris su odgovorili na jutrošnju Banožićevu izjavu, a objavili su i presliku američke ponude o kojoj su pisali. Preslike prikazuju dvije od ukupno tri stranice dopisa koji je navodno stigao na stol premijera Plenkovića, s kojih nedostaje donja trećina. 

U nastavku prenosimo reakciju Obrisa. 

Ponuda tvrtke ProAeronautics poslana je na nekoliko adresa, među ostalim i na adresu premijera Plenkovića osobno, i to 24. lipnja ove godine. U tom pismu, koje je potpisao predsjednik američke tvrtke Frank J. Small, govori se upravo o ponudi 12, odnosno 30 rabljenih F-16 A/B, za cijenu od 140 do 170 milijuna USD, odnosno 399 do 424 milijuna USD. Na sve ovo je pažnja nadležnih bila skrenuta još i mjesec dana kasnije, krajem srpnja, vjerojatno kako bi u skladu s dobrim uredskim ponašanjem netko iz hrvatske Vlade potvrdio da je dotično pismo pristiglo.

To je ponuda koja je i danas na stolu. Ona, naravno, može odgovarati ili ne odgovarati uvjetima iz RfP-a, može biti ozbiljna ili neozbiljna, ali ono što je sigurno - ona postoji!. Njezino prihvaćanje i evaluiranje je u rukama članova Međuresornog povjerenstva - tijela koje je trenutno jedino nadležno za prihvaćanje i razmatranje pristiglih ponuda. Ministar obrane, prema odluci Vlade RH, NIJE član tog Povjerenstva, a pogotovo nije njegov supredsjedatelj (osim ako u međuvremenu potajice nije donesena nova odluka kojom se i ministra obrane inkorporiralo u ovo Međuresorno tijelo)! Prema tome, kako ministar obrane može izvana i unaprijed tvrditi ovo što je jutros izrekao u Splitu: „Dakle, nit nam odgovara datum, nit nam odgovara dobavljač, nit je to nekakva ponuda koja je obvezujuća“ ?! A koju sekundu nakon toga, ministar Banožić je još i dodao: „Ja sam sad prokomentirao jedan neozbiljan postupak koji bi doveo do toga da ja nešto komentiram prije službenog zaprimanja ponuda…“ Pritom je potpuno nesvjestan da je već komentirao to što tvrdi da ne može komentirati prije službenog zaprimanja ponuda. Komentirao je u svojstvu vanjskog promatrača, dok jedan od dvojice supredsjedatelja Međuresornog povjerenstva, admiral Robert Hranj, šutke stoji iza ministrovih leđa.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 02:25