StoryEditor

Mimo svakog demokratskog standarda je da Hrvati biraju svoje predstavnike

Piše D  /  07.03.2018., 10:03h

"On je to nagovijestio i čudnu je diplomatsku grešku napravio. Sad će svi dići ruke i čelati da to Inzko riješi, da dođe neki taj zadnji rok i da visoki predstavnik tu stvar riješi. Dva rješenja visokog predstavnika je oborio Ustavni sud BiH i nije ih vratio visokom predstavniku da ih popravi. Ustavni sud je trebao onome tko je kreirao ta rješenja vratiti na doradu, a ne politčarima u BiH koji nisu u stanju da nađu kompromis na tim stvarima. Dolazi u obzir da OHR ispravi svoje greške", kazao je Izetbegović komentirajući najave Valentina Inzka o donošenju odluke.

Kako je kazao, SDA je do sada par puta istrčavala u najboljoj namjeri da neke stvari riješe.

"Sve u čemu se složi HDZ i ljevičarske stranke, ako nađu balans u tome, povećanje broja zastupnika, SDA neće biti problem. Svako rješenje gdje se oni usuglase, neće biti problem da se riješi". 

Na upit voditelja što o tome kako komentira izjave čelnika HNS-a o blokadi zemlje zbog nemogućnosti implementacije rezultata izbora, Izetbegović kaže da se za to ide u zatvor.

"Ne bih rekao. Ko će se usuditi da pravi potpunu blokadu? Za te stvari se ide u zatvor. Ne bih rekao da ima spremnosti bilo koga u ovoj zemlji. Svi nešto prijete, kupe neke poene, da destabiliziraju zaista zemlju svojim nepostupanjem u ovom slučaju, mislim da takve spremnosti nema".

Status Hrvata u BiH i odnos s Čovićem

"Preko tisuću smo odluka donijeli konsenzusom. Bude tu prepirki, suprostavljenih politika. Gospodin Čović je pomalo u panici kada je u pitanju gubitak supstance u hrvatskom narodu. On se boji da bi mogli izgubiti poziciju kroz smanjenje supstance. Mislim da tu Hrvatima treba pomoći, a ne ovako kako to radi gospodin Čović, zaboraviti Hrvate u RS, zaboraviti Hrvate u Sarajevu, Tuzli, Zenici i sve koncentrirati dole", kazao je Izetbegović za N1 i po tko zna koji put ponovio klasičnu bošnjačku tezu i "brigu" za Hrvate.

Šta ste vi spremni da učinite da se Hrvati osjećaju bolje u BiH, pitao je Zukić Izetbegovića.

"Teoretsko pravo svakom građaninu dati, da se kandidira i da glas za koga hoće. A praktično povećati šanse Hrvatima da izaberu Hrvata u Predsjedništvu. Oni traže nemoguću stvar, potpuno poništenje onoga što je građanski princip, zauvijek zaboraviti presudu Sejdić-Finci, Pilav, Zornić i ostale, staviti ih u stranu i napraviti izborno tijelo gdje Hrvati biraju Hrvata. To je mimo svakog demokratskog standarda. Mi smo upozoreni od Vijeća za vanjske poslove Europske unije da ne napravimo nijedan korak koji nas udaljava od implementacije presude Sejdić-Finci", kazao je Izetbegović.

Samo SDA i međunarodna zajednica

"Međunarodna zajednica se uzda u SDA. To je kičma političkog života u BiH, to osjećam iz kontakta s njima. Stvari koje su se rješavale mi smo to rješavali sa međunarodnom zajednicom. Reformsku agendu smo mi pisali zajedno sa njima, akcize zajedno radili, zakon o radu zajedno. Mi smo glavni saradnik. Da nemate SDA i međunarodne zajednice, sa ovakvim nedostatkom unutarnje kohezije i nespremnosti na kompromise, u ovoj zemlji bi nastao nered. To dvoje drži BiH na okupu"

Problem u regiji

Kako podnosite sve ove krize? Kažu da ste glavni problem u BiH i regiji, pitao je voditelj 

"Vjerojatno jesam onima koji bi da troše resurse BiH, da ne plaćaju, da grade mostove kojima zatvaraju BiH, da planiraju referendume o otcjepljenu od BiH, da prave teritorijalne i institucionalne kapsule unutar BiH. Mi smo ta brana 27 godina", kazao je Izetbegović u Pressingu na N1.

Trilaterala u Mostaru i Bakirova suzdržanost

Na upit zašto je djelovao suzdržano na sastanku u Mostaru, Izetbegović ističe:

"Tko se s kim ljubio, tko se kako pozdravljao, ja to nisam registrirao. Ja sam radio ono što je moj posao tamo. Evo, ovo o čemu sam sad govorio. Imamo otvorena pitanja između dvije države, želim da ih riješimo. Troše nam vodu iz Drine, iz Buškog jezra, ne plaćaju. Pokušavali smo da te stvari riješimo. Vrijeme je bilo da uradimo neke stvari. Dok god stvari idu onako kako meni odgovara, mogu biti na oko pasivan. Kada stanu stvari, kada ne idu, naravno da ću se intenzivnije suprostavaljati i tražiti rješenje", naveo je Izetbegović

Kako je kazao, sve ono što je u Reformskoj agendi zacrtano je išlo.

Nervozan s godinama 

"Percepcija u javnosti je vrlo loša, a rezultat nije uopće loš. Ako imate par milijardi KM prikupljenih poreza više nego u prethodnom razdoblju, to je direktni pokazatelj jačanja gospodarstva. Neke stvari su išle dobro, kada su zapele i ja sam počeo malo jače da se suprostavljam, da bivam glasniji. Prilazim kraju mandata, želim neke stvari da zatvorim, možda postajem malo nervozniji s godinama".

S godinama ili zbog zbivanja na sceni, pitao je voditelj.

"Nakon odlaska gospodina Konakovića, mi smo otvorili proces u Goraždu, Konjicu i Tuzlasnkoj županiji", rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović gostujući u Pressingu na N1.

O Željku Komšiću i kandidaturi 

Izetbegović kaže da oni održavaju jedan drugog. "Ako gospodin Komšić ništa nije radio godinama, recimo, za njega je radio gospodin Čović svojim odnosom prema Dodiku, odnosom prema Bošnjacima, prema Islamskoj zajednici, izjavama o islamskoj državi. Tako da je isprovocirao Bošnjake i napravio jednu energiju na kojoj se vrlo lako bez velika truda gospodin Komšić može vratiti na poziciju člana Predsjedništva. Kad i ako se to dogodi, svaki Hrvat i onaj koji je protiv gospodina Čovića će morati u taj tamo HNS i 90 posto će biti rezultat za gospodina Čovića".

 

Dnevnik.ba

 

12. travanj 2024 16:25