StoryEditor

Milošević: Očekivao sam nerazumijevanje iz Srbije

Piše D  /  06.08.2020., 10:08h

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević u četvrtak je rekao kako su poruke iz Kina početak na dugom putu na kojem ova Vlada ne smije stati.

"Bilo je i ranije jakih gesta i jakih govora, zato bih rekao da je ovo početak na dugom putu na kojem ova Vlada ne smije stati", rekao je Milošević za Dnevnik HRT-a odgovarajući na pitanje je li ovo početak neke nove Hrvatske, prenosi Hina.

Osuđujem sve ratne zločine, pogotovo nad Hrvatima 

Na pitanje kako je doživio poruke premijera Andreja Plenkovića koji je nekoliko puta istaknuo da treba iskazati pijetet prema svim nevinim žrtvama sa hrvatske i srpske strane, Milošević je odgovorio da su te poruke na njega djelovale ljekovito.

"Za mene je to značilo puno, da se osjećam kao ravnopravni građanin Republike Hrvatske. Zato bih rekao, kao potpredsjednik Vlade RH i kao čovjek, da osuđujem sve takve zločine, pogotovo zločine koji su počinjeni nad Hrvatima - u Lovasu, Škarbrnji, Nadinu i svim drugim mjestima", rekao je Milošević.

Milošević je rekao i kako je njegov odlazak u Knin bio emotivan za njega i cijelu njegovu obitelj, ali da su oni za to imali razumijevanja.

Nedavno je i na facebooku iznio detalje iz obiteljskoj života - da mu je otac bio u Hrvatskoj vojsci i da mu je baka ubijena.

Rekao je da je imao potrebu svoju priču podijeliti s javnošću i napraviti iskorak.

"Bila mi je dužnost, kao člana Vlade, da javnost čuje priču Srbina iz Hrvatske", rekao je i dodao kako smatra da je javnost sazrela da se takva priča čuje i da se ne shvati krivo ili krivo interpretira već da samo, dodao je, kao društvo sazreli da čujemo jedni druge i da to uvažavamo.

Pozdravio je potez ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda da posjeti Grubore, gdje je počinjen zločin nad srpskim stanovništvom.

"Ondje će država iskazati pijetet prema nevinim žrtvama i reći ne svim ratnim zločinima koji su počinjeni u njeno ime", istaknuo je Milošević i dodao kako smatra da Vlada ne smije na tome stati već stvoriti klimu u društvu da se može iskazati pijetet prema svim žrtvama i tražiti sve nestale, bez obzira na nacionalnost.

Iz Srbije sam očekivao nerazumijevanje

Upitan kako se nosi s pritiscima i uvredama iz Srbije, odgovorio je da je očekivao nerazumijevanje, ali da se nada da će se s odmakom vremena njegov odlazak u Knin racionalnije analizirati te ponovio kako ne zamjera nikome tko je morao otići iz svog zavičaja i nije imao osjećaj pravde.

Na pitanje je li vrijeme da netko iz Srbije prizna zločin na ovim prostorima i pošalje poruke koje su se u Kninu mogle čuti od hrvatskog državnog vrha, odgovorio je da neće govoriti o tome kako Srbija treba voditi svoju politiku.

"Mislim da Hrvatska i Srbija trebaju voditi svoje politike na način kako misle da je najbolje da štite svoje interese, ali isto tako je činjenica da smo mi dvije susjedne zemlje, povezane i premrežene kroz povijest, političke, gospodarske i kulturne veze pa i obiteljske i da je jedino dobrosusjedska politika ta koja može dati rezultata", rekao je Milošević.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 02:38