StoryEditor
zloporaba položaja

Milorad Dodik Tužiteljstvu BiH podnio kaznenu prijavu protiv Šefika Džaferovića

Piše desk  /  24.08.2022., 12:59h

Prijava je podnesena zbog postojanja sumnje da je u svojstvu člana i predsjedatelja Predsjedništva BiH zlorabio svoj službeni položaj i ovlasti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik učinio je danas ono što je i najavio tijekom jučerašnjeg dana: podnio je kaznenu prijavu protiv predsjedatelja Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

U prijavi podnesenoj Tužiteljstvu BiH navodi se da je Džaferović svojim samoinicijativnim, neovlaštenim i bez odluke Predsjedništva BiH sudjelovanjem na Summitu međunarodne krimske platforme zlorabio službeni položaj i ovlasti, postupajući protuustavno i protivno Poslovniku o radu ove institucije.

Prijava je podnesena protiv Džaferovića zbog postojanja osnova sumnje da je u svojstvu člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH zloupotrijebio svoj službeni položaj i ovlaštenja u namjeri teže povrede prava drugog, tako što je postupio protivno odredbi Ustava BiH koja propisuje nadležnosti Predsjedništva BiH.

Džaferović se sumnjiči da je postupio protivno Poslovniku o radu Predsjedništva BiH koji regulira ovlasti članova u radu Predsjedništva, odnosno da su "svi članovi Predsjedništva BiH podjednako nadležni za predstavljanje i zajedničko, dakle skupno, zastupanje Predsjedništva i njegovih stavova, i to spram javnosti i drugih domaćih i inozemnih institucija".

- Zlorabljenjem položaja i ovlasti nanesena je i šteta drugom – u ovom slučaju Republici Srpskoj jer je uslijed nezakonitog i neovlaštenog djelovanja Džaferovića Republika Srpska spriječena da u konkretnom slučaju iskaže svoj službeni stav putem srpskog člana Predsjedništva BiH koji se bira s teritorija Republike Srpske o ovom važnom pitanju vanjske politike - navedeno je u kaznenoj prijavi.

Ovakvim postupkom, dodaje se u prijavi, teže je povrijedio prava članova Predsjedništva BiH, te i pravo srpskog člana Predsjedništva BiH da ostvaruje svoja prava iz nadležnosti kako je to propisano članom V 3 a Ustava BiH, čime je počinio kazneno djelo zloporabe službenog položaja ili ovlasti.

Podsjećamo, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se na summitu Krimske platforme u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine.

Dnevnik.ba

29. studeni 2022 02:55