StoryEditor

Milorad Dodik reagirao na instrukcije koje je uputila Bisera Turković

Piše D  /  21.04.2021., 01:04h

Komentirajući uputstva ministrice vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH Bisere Turković diplomatsko-konzularnim predstavništvima da zemlje u kojima djeluju upozore da je svaka priča o promjeni granica u BiH zlonamjerna, Dodik je rekao da je “dotična spremna da reagira na priču koja nije vlasništvo BiH, nije krenula odavde već je došla sa strane, a nikad nije regirala na činjenicu da se u BiH krši Ustav”.

“Srpski predstavnici imaju svoje stavove i znaju kako da se radi u svim Veleposlanstvima širom svijeta, poslala ona njihovima ili ne, oni će se uvijek ponašati tako”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, to samo “govori i svjedoči o raspadu sistema u BiH, te nema tog vezivnog tkiva koje je može povezati”.

Dodik je napomenuo da je u “prošlosti to značilo da stranci mogu nešto uraditi, ali da danas oni ni sami sebi ne mogu pomoći”.

“Nezaobilazno je s njima diskutirati, jer moćni i arogantni uvijek će pokušati da slijede svoju logiku i da, ako ne mogu da vas uvjere, onda pokušavaju da vas spriječe raznim mjerama, kao što vas sprečavaju na međunarodnoj sceni, pokušavaju da satanizuju, uvode sankcije i mnogo čega drugog”, naglasio je Dodik.

O tim stvarima, tvrdi Dodik, “treba da se vodi računa”.

“Mi se moramo izboriti da diskusija o tome što i kako će biti mora da bude isključivo naša i da nema patrone sa strane, nego jednostavno da razgovaramo. Zato je i naša inicijativa da razgovaramo potpuno suprotna od onog što rade Bošnjaci”, smatra Dodik.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 07:48