StoryEditor

Milorad Dodik kazneno prijavljen zbog prisluškivanja opozicije

Piše D  /  21.05.2020., 11:05h

Dodik je na 13. posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske za govornicom izjavio da sluša telefonom predstavnike opozicije, da svaka vlast sluša opoziciju, te je prepričao sadržaj telefonskih razgovora članova opozicije.

Izjavio je i da mu sve to dostavlja ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač te je od njega tražio potvrdu svojih navoda.

Nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija spadaju u red posebnih istražnih radnji, te je za njihovo poduzimanje potrebno sudsko odobrenje.

To je kazneno-procesni institut koji se primjenjuje pod izuzetnim okolnostima, i u kojem član Predsjedništva Bosne i Hercegovine nema nikakve nadležnosti, kao ni entitetski ministar unutarnjih poslova.

Pored toga, Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA) je odgovorna za prikupljanje obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost Bosne i Hercegovine, i ona takve podatke može dostavljati Predsjedništvu BiH (kolektivno).

Ovi podaci se mogu odnositi na prijetnje po sigurnost, kao što su terorizam i organizirani kriminal te se svakako ne smiju odnositi na opozicijsko političko djelovanje.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske nema nadležnosti u pogledu prikupljanja obavještajnih podataka, te zato zabrinjava izjava Milorada Dodika da podatke iz nadziranih razgovora dobija od ministra unutarnjih poslova Dragana Lukača.

Ovo nije prvi put da Milorad Dodik prijeti u svojim političkim govorima.

TI BiH je već podnosio kaznene prijave protiv njega zbog izjava u nastupima i na stranačkim skupovima u izbornoj kampanji za Opće izbore 2018. godine, a u kojima su iznesene prijetnje umirovljenicima, zdravstvenim radnicima, radnicima RiTE Gacko i dugima biračima, s ciljem pridobijanja podrške na izborima. Do danas nijedno tužiteljstvo nije otvorilo istragu protiv njega.

TI BiH napominje da je ovoga puta Milorad Dodik bez prikrivanja priznao da uspostavlja elemente totalitarne države nezakonitim prisluškivanjem svojih političkih protivnika.

Tužiteljstvo BiH pored navoda o neovlaštenom prisluškivanju predstavnika opozicije mora istražiti i navode koji upućuju na to da su u BiH stvorene paraobavještajne strukture kojima rukovodi entitetski ministar policije Dragan Lukač.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:14