StoryEditor

Miljenko Puljić traži ispriku od onih koji su ga klevetali

Piše D  /  07.02.2020., 06:02h

U tekstu pod nazivom "Kolinda je prepoznala što Večernjak, Matica hrvatska i Hrvatsko narodno kazalište nisu" spominje se i moje ime uz koje se vežu tendenciozne i potpuno neistinite opaske da sam bio protiv izvedbe opere Diva Grabovčeva. Kako bi javnost imala istinit i točan uvid tražim da objavite sljedeće:

Ideja o operi Diva Grabovčeva je igrom slučaja moja i dogodila se prilikom susreta s don Draganom Filipovićem sredinom listopada 2014. ispred HKD Kosača.Don Dragan Filipović me tada zamolio da utječem u Matici hrvatskoj Mostar i stavim na program festivala Mostarsko proljeće njegovo djelo, Oratorij Diva Grabovčeva koji je za svoj zbor uglazbio na tekst fra Ante Marića. Tom prilikom se požalio na teškoće u radu zbora i izrazio strah za njihov opstanak, smatrajući da ih zainteresiranim i na okupu čine jedino veliki nastupi, pa tako i nastup na festivalu Mostarsko proljeće.

Složivši se s njim, dajući punu i bezrezervnu potporu njegovu uspješnu radu s mladima, predložio sam da se umjesto Oratorija djelo postavi scenski te da se kao takvo izvede u formi opere. Smatrao sam da je to dodatni poticaj njegovom radu i radu zbora, ali i puno  interesantniji i zahtjevniji projekt koji može uvezati određene hrvatske kulturne institucije u Mostaru.Također sam izrazio simpatije na suradnju jednogafra i jednoga dona.

Predložio sam da u takvom projektu koji traži velike resurse u radu i postavljanju,sudjeluju mostarske kulturne i obrazovne institucije:Simfonijski orkestar Mostar sa svojim orkestrom,  Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru s kadrovskom i tehničkom potporom, a kao solisti, studenti Sveučilišta u Mostaru, odnosno FPMOZ-a, preciznije Odjela solo pjevanja kojeg je vodila prof.Neli Manuilenko, kao i  zbora kojeg je vodio sam autor koji je u tom razdoblju, koliko znam, odlukom Crkve prebačen u drugu župu. Matica hrvatska Mostar kao organizator festivala je na moj prijedlog s oduševljenjem prihvatila projekt (posebnu podršku za projekt je iskazala tadašnja rektorica Sveučilišta i ujedno predsjednica MH Mostar gđa. Ljerka Ostojić).

 

Taksativno dajem javnosti uvid u daljnja događanja:

  • Predložio sam, a s time su se složili i don Dragan Filipović i fra Ante Marić, da se kontaktiraju stručne osobe i institucije, kako iz Mostara tako i BiH i Hrvatske, koje imaju iskustvo u radu postavljanja ovako velikih i zahtjevnih projekata. Sve u cilju dobivanja što kvalitetnije predstave koja  bi se kasnije mogla izvoditi u glazbenim kazalištima u Hrvatskoj i svijetu.
  • Na sastanku 3.11. 2014. s don Draganom Filipovićem  je  napravljena okvirna podjela uloga i solista, mogućih gostujućih pjevače te je vođen razgovor o autorskoj ekipi gdje je predložio Mladena Tarbuka za dirigenta kao i ostalim suradnicima van RH za što me je zamolio da ih kontaktiram osobno. Sukladno tom sastanku, više sam mjeseci radio na tom projektu i njegovim pripremama.
  • U mojim bilješkama sam zapisao mjesta i vrijeme niza sastanaka u Mostaru, Zagrebu i Sarajevu kroz studeni i prosinac 2014. godine te početkom 2015. na kojima je predstavljen projekt. Također sam osobno tražio pomoć i potporu u realizaciji od niza istaknutih institucija i osoba, a sve, ponavljam, u cilju maksimalne kvalitete pripreme i izvedbe. Kroz taj period sam trošio svoje vrijeme i novac dajući punu potporu projektu.
  • 4.11. 2014. HNK Mostar, sastanak s gosp. Ivanom Vukojom, ravnateljem  i Draganom  Komadinom, dramaturgom, s kojima su obavljeni razgovori gdje je HNK pristao da se uključi u projekt sukladno mogućnostima i resursima.
  • 4.11.2014. Simfonijski Orkestar Mostar, sastanak s  ravnateljem Darkom Nikolićem koji je pristao na suradnju uz napomenu da je za taj projekt potrebno angažirati dodatne glazbenike izvan Mostara  za ispomoć Simfonijskom orkestru
  • 5.11. 2014. sastanak u MH Mostar, 9.00 sastanak na temu projekta Diva Grabovčeva i potencijalnih sponzora za ovaj projekt na festivalu Mostarsko proljeće 2015.
  • 5.11. 2014., na sastanku u 11.30 sati s dekanom FPMOZ prof. Mariom Vasiljem je postignut dogovor i dopuštenje da tadašnji studenti solo pjevanja mogu sudjelovati u projektu kao i da se sukladno mogućnostima i FPMOZ uključi u projektDive Grabovčeve
  • 6.11.2014. u 8.15. sati sastanak u poglavarstvu Grada Mostara s gđom. Ingom DragojeMikulić iz Odjela za kulturu na temu suradnje Grada s MH Mostar i projektom opere Diva Grabovčeva.
  • 6.11.2014. u 14.30. održan je sastanak u Sarajevu na kojem su prisustvovali Ivica Šarić i Ivan Vukoja. U jednom dijelu sastanka predstavljen je projekt i dogovarana ispomoć glazbenika i opernih solista iz Sarajeva za projekt Diva Grabovčeva. Nakon uspješne suradnje na dotadašnjim projektima između Mostarskog proljeća  i Opere NP iz Sarajeva /Ero s onoga svijeta i Nikola Šubić Zrinjski/izražena je zainteresiranost i za ovaj projekt. Tom prilikom se razgovaralo i o natječaju za potporu projektima Ministarstva kulture FBiH na koji je ovaj projekt trebao biti prijavljen. 
  • 7.11.2014. godine je obavljen razgovor u Mostaru s Draganom Komadinom /HNK Mostar/koji je pristao da se uključi u projekt kao dramaturg, kao i  s Ninom Kleflin, redateljicom iz Zagreba koja je pristala pomoći u realizaciji projekta

 

U Zagrebu su nadalje održani sastanci sve sukladno dogovoru 

  • 11.11.2014. u 11h,  Trg Petra Preradovića  /PIF/, sastanak na kojem sudjeluje dio autorske ekipe mo. Mladen Tarbuk kao dirigent i Ivan leo Lemo kao redatelj. Na sastanku je dogovoren okvirni terminski plan rada pripreme projekta, termini  proba i izvedbi koje su planirane za 1.i 2. lipanja 2015. godine.  
  • 12.11. 2014. godine održan je sastanak sa gosp. Nikom Pavlovićem,  direktorom Kazališta Komedija, na kome je dogovorena pomoć Komedije pri realizaciji projekta.
  • 13.11. 2014. godine održan je sastanak s gosp. Ivicom Prlenderom,  hrvatskim povjesničarom, sveučilišnim profesorom, scenografom i dramaturgom.  Prof. Ivica Prlender je bio i dugogodišnji  ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara. Gospodin Prlender je tom prilikom pristao na pomoć u realizaciji kroz pregled i obradu teksta (koji je napisan u desetercu) te dramaturgiju -napisani tekst koji je don Dragan uglazbio, trebao se prilagoditi za potrebe operne izvedbe. Fra Ante Marić, autor teksta, dao je potpunu suglasnost za sve potrebne  intervencije u tekstu  kako bi se isti prilagodio novoj formi izvedbe i dramaturgije.   
  • 16.11. 2014. u 14h, sastanak u Zagrebu s Ivanom Leom Lemom i Ivanom Vukojom na temu suradnje i pomoći projektu Iva Grabovčeva. Od strane redatelja Ivana Lea Leme iznesen je prijedlog za ostalu autorsku ekipu: scenografija Vesna Režić, kostimografija Mirjana Zagorec, dramaturgija u suradnji s Draganom Komadinom i Ivicom Prlenderom.
  • 17.11. 2014. održan je sastanak sa gđom. Katarinom Miličević iz Instituta za turizam na temu kulturnog turizma i mogućnosti brendiranja Hercegovine kroz projekt Diva Grabovčeva i suradnju turističkih zajednica županija/HB, HNŽ, .../
  • 17.11. 2014. održan je sastanak sa IvanomLeom Lemom na temu izrade budžeta za tehničku podršku projekta/prostori za uvježbavanje, izrada scenografije, kostima, šminke, etc./ kao i temu eventualne izmjene termina ispitnih rokova Sveučilišta u Mostaru vezano za studente koji sudjeluju u projektu
  • 22.11. 2014. održan je sastanak u Širokom brijegu s dekanom ALU prof. Stjepanom Skokom na temu suradnje na projektu Diva Grabovčeva i izradi scenografije od strane studenata ALU Sveučilišta u Mostaru.
  • 26.11.2014. u 9.00 sati održan je sastanak s redateljem Lemom gdje je dogovoreno da se ide u preinake teksta i izradu libreta za operu.
  • 28.11.2014. u 14 sati sastanak u HNK Mostar s gosp. Vukojom i gosp. Komadinom na temu dramaturgije
  • 08.12. 2014. sastanak s ravnateljem HKD H.S. Kosača gosp. Vidovićem i dogovor o terminima za pripremi i izvedbu operne predstave Diva Grabovčeva
  • 10.12.2014. u 8 sati, sastanak sa Ivicom Prlenderom koji je pregledao tekst i dao mišljenje kako je potrebno na tekstu ozbiljno poraditi za što je potrebno više vremena.  

09.01.2015. u 18 sati je održan ponovni sastanak na kome je fra Ante Marić ponovno dao bezuvjetno odobrenje da se može na tekstu raditi i prilagođavati ga za što kvalitetniju izvedbu.

Nakon svih obavljenih sastanaka, slučajno sam saznaokako se mimo moga znanja i suradnje priprema izvedba opereDiva Grabovčeva. Ne samo mene, već sve ove navedene institucije i osobe nije se ni jednom riječju  obavijestilo o tim novonastalim okolnostima, što smatram krajnje neprimjerenom i besprizornom gestom.

U tekstu se potpuno lažno i ne istinito meni pripisuju riječi koje nikada nisam izjavio niti sam imao potrebe za njima: "Nije vrijeme da Tahir beg ubije Divu".

Implikacija da sam ja,kao i ostali navedeni u tekstu nekakav antihrvatski element te da smo mi krivi što se Diva Grabovčeva ne izvodi je potpuno deplasirana i van pameti.Tek sada uviđam da se zapravo radilo o dva potpuno različita pristupa projektu. Jednom koji je zahtijevao vrhunske estetske i produkcijske kriterije, i drugom kojem je bilo primarno da se opera napravi i izvede, bez obzira na kriterije.

I nakon svega cijenim i razumijem don Dragana Filipovića. Da je to tražio od mene ja bih mu pristao pomoći i u realizaciji „njegovog“ projekta. Jedino ne bih mogao, ni institucionalno ni osobno, biti formalni dio projekta. Ono s čime se ne slažem, što me boli i žalosti su potpuno neutemeljene objede koje su iznesene na moj račun. Moj duboki osjećaj je da to nisam zaslužio. Naprotiv.

Na kraju, takav i sličan odnos prema meni i ljudima iz kulturnog miljea u Hrvatskoj, bio je dodatni motiv da se početkom veljače 2015. godine povučem iz bilo kakvog daljnjeg sudjelovanja na projektima u Mostaru i na festivalu Mostarsko proljeće.Dakle, u razdoblju kada se pripremala don Draganova opera Diva Grabovčeva ja uopće nisam bio u organizaciji festivalaMostarsko proljeće.

Sukladno svemu navedenom tražim javnu ispriku od svih koji su me neutemeljeno prozivali i klevetali povodom ove teme - stoji u priopćenju koje potpisuje Miljeno Puljić.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:05