StoryEditor
EFSA

MILIJUNI UBIJENIH PTICA Najgora kriza s ptičjom gripom u Europi

Piše fena  /  03.10.2022., 16:22h

Europa je ove godine doživjela najgoru krizu ptičje gripe ikad, tokom koje je skoro 50 milijuna ubijenih živinara. Postojanost virusa tijekom ljeta povećala je rizik od široko rasprostranjenih infekcija sljedeće sezone, priopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane EU (EFSA).

Širenje visoko patogene ptičje gripe (HPAI), koja se obično naziva ptičja gripa, zabrinula je vlade i peradarsku industriju zbog mogućih trgovinskih ograničenja i rizika od prenošenja virusa na ljude, javlja Reuters.

Ovog ljeta zabilježen je neviđeni broj epidemija kod divljih i domaćih ptica, što je uzrokovalo veliku smrtnost među kolonijama za razmnožavanje morskih ptica na sjevernoj obali Atlantika, prema zajedničkom pregledu EFSA-e, Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti i referentne laboratorije EU.

Ptičja gripa obično se javlja tijekom jesenjih i zimskih mjeseci. Prenosi se fekalijama zaraženih migrirajućih divljih ptica ili direktnim kontaktom s kontaminiranom hranom, odjećom i opremom.

Sve u svemu, kriza ptičjeg gripa u ovoj sezoni je najgora ikad viđena u Europi s ukupno 2.467 prijavljenih epidemija kod peradi i 47,7 milijuna ubijenih ptica, navodi se u priopćenju.

Osim toga, prijavljeno je 187 detekcija kod ptica u zatočeništvu i 3.573 slučajeva kod divljih ptica.

EFSA je preporučila brzu implementaciju strategija za smanjenje rizika i nadzora za rano otkrivanje virusa.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 23:16