StoryEditor
Ministrica financija

Milićević: Vlada FBiH će subvencionirati troškove zamjene fiskalnih kasa

Piše fena  /  27.09.2021., 17:32h
Nakon što su zastupnici SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH danas zatražili od Vlade FBiH da stavi izvan snage Pravilnik o zamjeni fiskalnih sistema, dopremijerka i federalna ministrica financija Jelka Milićević rekla je da je SDP prezentirao samo populističke informacije koje njima idu u prilog, a nije prezentirao koje su prednosti i što to znači zamjena novih sustava.

Pravilnikom se zamjenjuju stare za nove fiskalne kase s kojim će se, kako je rečeno, pratiti pojedinačni računi, a ne samo dnevni promet.

- Prije svega, želimo stvoriti iste uvjete za poslovanje za sve porezne obveznike. To znači da mi ne možemo kazniti ljude koji uredno posluju, prijavljuju prihod i da stvaramo mogućnost ljudima koji to ne čine - kazala je Milićević.

Kao  primjer uzela je to da recimo „porezni obveznik ima u toku dana 150 računa i ti računi se pojedinačno ne vide u Poreznoj upravi“.

- Na kraju dana prijavim samo svoj dnevni promet. U međuvremenu prije prijavljivanja tog prometa mogu stornirati pola tih računa. Umjesto da je moj prihod 500 KM ja ću ga prijaviti 250. To je toliko složena procedura provjere da je nemoguće u ovom trenutku provjeriti oko 85.000 kasa koliko ih im u Federaciji BiH - navela je Milićević.

U novim kasama, odnosno novim sistemima, kaže da će postojati jedna kartica QR, što znači da će se svaki  račun koji se provuče kroz fiskalnu kasu automatski vidjeti u Poreznoj upravi.

- Ja kao kupac moći ću provjeriti taj QR kod i vidjeti je l' evidentiran u Poreznoj upravi. To znači u realnom vremenu, a istovremeno znači da će Porezna uprava u uredima na svojim platformama moći pratiti tko to stalno smanjuje svoje prihode, stornira i ići će u ciljane kontrole. Ovo je na određeni način zaštita prihoda Federacije BiH jer kao građanin ako platim PDV nema ga nitko pravo zadržati u privatnim džepovima. On mora ići u one namjere u koje se skuplja. Tako da ja razumijem određene aktivnosti i nerazumijevanje - naglasila je Milićević.

Da bi pomogli gospodarstvenicima, Vlada je spremna u proračunu prepoznati dio sredstava da subvencionira troškove zamjene tih fiskalnih kasa.

- Do polovice 2022. godine zamijenit će se jedna trećina kasa , a naredne dvije godine će ići ostale zamjene fiskalnih kasa. Mi ćemo poduprijeti, subvencionirati i zajednički sudjelovati u zamjeni ovih fiskalnih kasa - poručila je Milićević novinarima tijekom današnje sjednice Zastupničkog  doma Parlamenta Federacije BiH.

Dnevnik.ba

12. kolovoz 2022 05:35