StoryEditor

Milićević: Nitko od bivših radnika Aluminija Mostar neće biti uskraćen za prava

Piše D  /  06.02.2020., 04:02h

- Čini mi se da je Reformska agenda stvorila dobre pretpostavke i svi ti rezultati pomalo se vide - ocijenila je Milićević, prenosi Fena.

Također, jedna od zadaća Vlade bila je da se u okviru postojećih stopa poreza napravi sve što je moguće kako bi bila veća naplata, smanjenje prostora za sivu ekonomiju, nelegalnog poslovanja i stvaranje istih uvjeta za sve gospodarske subjekte.

- Jedna od tih točaka bio je projekt Reforme fiskalnog sektora (FAR) koji smo potpisali sa USAID-om. Svakako je bila potreba da se napravi pregled i analiza svih naknada i taksi neporeznih prihoda a interno parafiskalnih nameta. Naime, opredjeljenje Vlade je da se naprave uvjeti za zadržavanje postojećih stopa ili čak za rasterećenje troškova rada, ali s druge strane u okviru nadležnosti, ustavnih prava da niže razine vlasti pojedinačno donose odluke, zakone i uredbe o ‘neporeznim naknadama‘. Iz navedenih razloga, uz dobru suradnju općina i gradova, došlo se do zaključka da se stvori prostor da se te naknade harmoniziraju na području cijele Federacije BiH - rekla je Milićević.

Takvih naknada ima više od 3.000, te se pokazalo da mnoge nisu opravdane jer nemaju protuuslugu. Također, donesene su bez nekih većih zakonskih osnova.

- Nakon uspostave Registra omogućeno je na web stranici Federalnog ministarstva financija da se vidi kolike su te naknade u pojedinim sredinama. Naredni korak je donošenje zakona koji će stvoriti obvezu prijave naknada. U skladu s poticajnom politikom imamo pravo da pozovemo niže razine vlasti da harmoniziraju naknade i na određeni način smanjimo. One dobrim dijelom utiču na to gdje će potencijalni domaći i strani investitori moći investirati - dodala je Milićević nakon sjednice Vlade na kojoj je utvrđen Prijedlog zakona o jedinstvenom registru pristojbi i naknada u FBiH.

Zbog ovih aktivnosti djeluje Fiskalno koordinacijsko tijelo unutar Ministarstva financija FBiH, kojeg čine federalna ministrica financija, deset ministara financija županija i predstavnik Saveza općina i gradova. 

Također, Milićević je potvrdila da nitko od bivših radnika Aluminija Mostar neće biti uskraćen za prava da se prijavi na biro, da ima naknadu sa biroa prema godinama radnog staža i da će svi imati zdravstveno osiguranje.

Kaže da je potencijalni investitor u Aluminij Mostar Abraham Group za sada zainteresiran za iznajmljivanje određenih pogona, ali će detalje o tome morati Vladi predočiti Nadzorni odbor Aluminija.

Osvrnula se i na činjenicu da je u ovom trenutku u Federaciji BiH 530.000 uposlenih, što je najveća brojka od postojanja FBiH to jest "najveća brojka ljudi koji imaju radni odnos i na koje se plaćaju porezi i doprinosi“.

- Taj broj zaposlenih koji se povećavao u protekle četiri godine, rekla bih da je bio zaslužan što se stabilizirao i Fond MIO. Kada smo mi došli, on je bio u dubiozi, zatekli smo deficit. Sve što je kasnije rađeno u FBiH, rađeno je na dodatnom upošljavanju. Osigurali smo 50 milijuna KM za prvo zapošljavanje i samozapošljavanje – rekla je Milićević.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 18:54