StoryEditor

Miličević: Čudimo se i pitamo kako je aluminijski kombinat još uvijek živ

Piše D  /  17.06.2019., 05:06h

Federalna ministrica financija Jelka Miličević izjavila je da problem Aluminija postoji više od deset godina, te da su se prije četiri godine u Vladi Federacije BiH okupili sa idejom da se aluminijski kombinat prepozna kao značajni sudionik u ukupnom BDP-u i kao čuvar energetskog sektora.

Nakon sastanka, koji je danas održan u Sarajevu između predstavnika Vlade FBiH i kompanije Aluminij d.d. Mostar na kome je razgovarano o statusu i budućem uređenju aluminijskog kombinata, Miličević je podsjetila na nepovoljna tržišna kretanja za ovu kompaniju uzimajući u obzir nisku cijenu sirovog aluminija, a s druge strane ulaznih parametara od cijene glinice do električne energije, prenosi Fena.

- Mi kao Vlada nemamo nekih alata da možemo intervenirati, ne možemo remetiti tržišnu utakmicu, to nam i ne dozvoljavaju, imamo dobru volju, ali samo dobru volju. Sve ostalo što mi radimo, uistinu se čudimo i pitamo kako je aluminijski kombinat još uvijek živ – kazala je Miličević.

Dodala je da će nastojati i dalje otvoriti razgovore i pregovore sa Elektroprivredom gdje su većinski vlasnici u Elektroprivredi HZHB.

- Želim vjerovati da će se desiti neko čudo i da će cijena sirovine, odnosno aluminija porasti i preći dvije tisuće dolara na svjetskom tržištu. Nadam se i čudu da ćemo nekim procesom restrukturiranja spasiti bar dio kapaciteta i bar dio radnih mjesta - kazala je Miličević.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 19:08