StoryEditor
HNŽ

Milić: Svi imaju pravo na štrajk, prosvjedna šetnja sindikata će se održati

Piše fena  /  19.02.2024., 15:48h

Prosvjedna šetnja Koordinacije sindikata korisnika Proračuna Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) održat će se kako je i najavljeno u utorak, 20. veljače, u Mostaru, unatoč pritisku kojim su, kako tvrde sindikalisti, izloženi članovi Koordinacije.

Predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ-a Josip Milić izjavio je kako pojedini direktori škola zbunjuju svoje zaposlenike tvrdnjama da je prosvjed nelegalan te ih pozivaju da ne izađu na sutrašnje prosvjedno okupljanje.

- To je temeljno, ustavno i ljudsko pravo koje je zagarantirano svim svjetskim i europskim poveljama. Ni jedan zakon nije iznad toga i to nitko ne može zabraniti. Sve ovo što pojedini direktori rade je protuzakonito i ne bi se smjeli ovako ponašati. Pozivamo ministra Velagića da se uozbilji i počne socijalni dijalog sa sindikatima, a ne da vrši pritisak na ovako lukav i bezobrazan način. Iako oni šalju dopise da je ovaj štrajk nelegalan, da na to nemamo pravo i da su oni sve svoje obaveze ispunili, mi ostajemo pri svome. Prosvjed počinje u 12.30 ispred Kantarevca, a nakon toga prosvjedna šetnja ide trasom Bulevar – Rondo – zgrada Vlada HNŽ-a - kazao je Milić.

Iz Koordinacija proračunskih korisnika, među ostalim, traže povećanje plaća, isplatu jednokratne pomoći, mogućnost napredovanja u struci, isplate pravomoćnih sudskih presuda, sistematske preglede, raspisivanje natječaja na neodređeno, donošenje novih pedagoških standarda uz suglasnost sindikata, te donošenje novih zakona i pravilnika.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 08:54