Milena Jukić Bandić i Sonja Škobić iz Mostara te Ingrid Žorž iz Rijeke - dobitnice književne nagrade ”Krešimir Šego”UDRUGA "CVIT" -
StoryEditor
kultura

Milena Jukić Bandić i Sonja Škobić iz Mostara te Ingrid Žorž iz Rijeke - dobitnice književne nagrade „Krešimir Šego“

Piše desk  /  23.12.2022., 20:22h

Želeći sačuvati sjećanje na život i djelovanje utemeljitelja Književno-poučnog časopisa za mlade „Cvitak“ Krešimira Šegu (Međugorje, 11. veljače 1950. – 9. prosinca 2014.),​ Udruga “Cvit” Međugorje i Ogranak Matice hrvatske u Mostaru,ustanovili suknjiževnu nagradu „Krešimir Šego“, koja se dodjeljuje najuspješnijim autorima – piscima za mlade u oblasti poezije, kratke proze i igrokaza za mlade.

Članovi stručnog povjerenstvo u sastavu Miro Petrović, predsjednik, Miroslav Šego i Željko Vasilj, članovi, donijeli su jednoglasnu odluku da se nagrada za kratku prozu dodijeli Sonji Škobić, nagrada za poeziju – Mileni Jukić Bandić i nagrada za igrokaz autorici Ingrid Žorž iz Rijeke.

Književni odbor nagrade „Krešimir Šego“

O nagrađenim autoricama:

Sonja Škobić je rođena 1953.godine u Herceg Novom, u Boki kotorskoj. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu. Živi u Mostaru.

Objavila je knjigu kratkih priča Kuća okrenuta moru (2014.) i slikovnice:  Mačak Kiki (2017.), Ptica iz snova i Čarobna tajna ( 2018.), Galebov let (2020.), izdavač Udruga Zdravo društvo, Mostar.

Slikovnice Biserna školjka (2020.), Plavoloknica i Vjeverica Keti (2021.) izdavač Lijepa riječ, Tuzla.

Stalna je suradnica književno-poučnog časopisa za mlade Cvitak iz Mostara.

Milena Jukić Bandić rođena je 1981. godine u Imotskom gdje je završila osnovnu i srednju školu. Na filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu 2005. godine završila je studij razredne nastave i hrvatskog jezika, a 2014. godine diplomirala je bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Piše i objavljuje uglavnom za djecu i mlade. Od 2015. godine stalna je suradnica u listovima za djecu Cvitak i Cvrčak koji izlaze u BiH. U Hrvatskoj svoje radove objavljuje u poučno-zabavnom časopisuza djecu Smib.

Surađivala je na izradi priručnika za nastavu te je urednica brojnih slikovnica kao i više recenzija objavljenih u glasilu Matica hrvatske Motrišta. Također, njene su pjesme objavljene i u Osvitu – časopisu za književnost, kulturu i društvene teme.

Godine 2014. u Zagrebu je objavila svoju prvu slikovnicu Pustolovina pšeničnog zrna, a zatim i slikovnicu Marta i Fran u oblacima (2017.), koja je na dodjeli nagrada „Ovca u kutiji“ na Interliberu uvrštena među pet najboljih hrvatskih slikovnica za 2017. godinu. Uslijedila su dvojezična slikovnica Čarobana plesačica/Magical Dancer (2017.), zbirka pjesama i kratkih priča Nebeski letači (2018.), a u suradnji skreativnim kolektivom SMAK, koji djeluje u području interpretacije kulturne i prirodne baštine, objavljena je njena edukativna slikovnica Panonsko ljeto(2019.).

U 2020. objavila je tri slikovnice;Marta i Fran na vilinskom tragu, Mali pobjednik/TheLittleWinner/Msihindi mdogo, prevedenoj na svahilij i engleski jezik te slikovnicuUmišljena bubamara (Tuzla).Zagrljaj pletene hobotnice(2021.)njen je najnoviji naslov, a objavljen je u suradnji s Udrugom za nedonoščad, Mostar te u nakladi Lijepa riječ, Tuzla.

Milena Jukić Bandić članica je HKD Napredak te počasna članica Humanitarne udruge Kolajna ljubavi. Sretno je udana i majka dvoje djece.

Ingrid Žorž rođena je 1973. u Rijeci. U rodnome gradu završila je osnovnu i srednju pedagošku školu te diplomirala na Pedagoškom fakultetu stekavši zvanje profesora hrvatskoga jezika i književnosti.

U PŠ Tršće zaposlena je od 1997. godine. Osim izvođenja redovne nastave, za učenike pojačanih interesa i sposobnosti, ima sate dodatne nastave iz hrvatskoga jezika. Svake godine učenici 7. i 8. razreda sudjeluju na školskim i županijskim natjecanjima u poznavanju hrvatskoga jezika.

Ingrid Žorž voditeljica je dramske družine za koju dramatizira tekstove poznatih autora te piše vlastite igrokaze, mjuzikle i prozu. Učenici PŠ Tršće redovito nastupaju na smotrama širom Republike Hrvatske (LIDRANO, Balogijada, Festival mjuzikala Zagreb) gdje nerijetko osvajaju nagrade.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 09:09