StoryEditor
neupitna potpora

Milas: Vlada RH nastavit će pomagati izgradnju zgrade HNK u Mostaru

Piše hina  /  11.09.2023., 16:07h

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas najavio je u ponedjeljak u Mostaru nastavak potpore izgradnji zgrade Hrvatskog narodnog kazališta ocjenjujući taj projekt "simbolom konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH".

Zajedno sa čelnikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem i ravnateljem Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) BiH Ivanom Vukojom, državni tajnik Milas je obišao radove na objektu HNK Mostar, za kojega je Hrvatska u prošlogodišnjem proračunu izdvojila 1,79 milijuna eura.

Prije dva mjeseca nastavljeni su građevinski radovi na izgradnji zgrade HNK nakon što je ova kazališna kuća punih 20 godina svoje predstave izvodila doslovno u podrumskim prostorijama.

Svoje protivljenje nastavku gradnje u nekoliko navrata izrazila je lokalna Islamska zajednica u Mostaru tvrdeći da se zgrada gradi na prostoru nekadašnjeg muslimanskoga groblja koje su uklonile austrougarske vlasti. No, vlasti u Mostaru, kao i nadležno tužiteljstvo odbacili su sve prigovore Islamske zajednice navodeći da postoje valjane dozvole za gradnju te zgrade.

Milas je u izjavi za medije kazao kako je Vlada Republike Hrvatske ocijenila izgradnju kazališne zgrade strateški važnim projektom. "Nadamo se da će ovaj objekt biti ne samo hram kulture Bosne i Hercegovine, nego i simbol konstitutivnosti hrvatskog naroda", rekao je Milas. Dodao je kako će Vlada RH nastaviti s financiranjem ovoga projekta.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović zahvalio se hrvatskoj vladi na potpori kojom prati sve hrvatske projekte diljem BiH istaknuvši da je ovo možda jedan od najznačajnijih za Hrvate kao konstitutivan narod u BiH.

Ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta Mostar Ivan Vukoja istaknuo je kako ne bi bilo moguće nastaviti s realizacijom projekta izgradnje zgrade bez potpore hrvatske Vlade. Dodao je kako će u budućem objektu, uz Hrvatsko narodno kazalište Mostar, biti smješten i Simfonijski orkestar, te dramska, filmska i glazbena akademija.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 05:22