Hrvatski predsjednik Zoran Milanović sastao se s egipatskim premijerom Mostafom MadbulijemHINA/IVAN ŠARAVANJA/ IK -
StoryEditor
hrvatski predsjednik

Milanović završio službeni posjet Egiptu: Naglasak stavljen na sektore energetike, turizma i obrane

Piše hina  /  07.02.2023., 12:56h

Predsjednik Zoran Milanović, kojega je u Egiptu čuvalo 2000 ljudi, u utorak je sastancima u egipatskoj vladi i parlamentu završio službeni posjet toj zemlji. Središnji su mu dijelovi bili susret s kolegom Abdelom Fatahom El-Sisijem i posjet El Shattu, kampu hrvatskih izbjeglica u Drugom svjetskom ratu.

Milanović se u utorak ujutro susreo s egipatskim premijerom Mostafom Madbulijem u sjedištu egipatske vlade, u blizini trga Tahrira.

Kao i dan ranije na susretu s El-Sisijem, glavna tema razgovora bila je kako produbiti ekonomsku suradnju dviju država. Milanović i Sisi naglasak su stavili na sektore energetike, turizma i obrane. Madbulija, po struci inženjera, Sisi je premijerom imenovao 2018. godine. 

Hrvatski predsjednik potom se u zgradi Zastupničkog doma egipatskog parlamenta susreo s njegovim predsjednikom Hanafijem Gebalijem. U tom tijelu sjedi 596 zastupnika. Njih 568 izabrano je na izborima, a 28 ih imenuje predsjednik iz redova stručnjaka i manjina.

Susretom Milanovića i Gebalija, njegovog kolege pravnika, završio je trodnevni službeni posjet hrvatskog predsjednika Egiptu.

Milanović nakon toga nije davao izjave novinarima. 

Sa Sisijem se susreo dan ranije u predsjedničkoj palači. Milanović mu je tada ponudio hrvatsku ekspertizu u turizmu, obrambene proizvode i pristup europskom tržištu putem hrvatskih luka, a egipatski čelnik je pozvao hrvatske tvrtke da ulažu u egipatski energetski sektor. 

„To će im biti vrata za ulazak na arapsko tržište”, poručio je hrvatskim tvrtkama predsjednik najveće arapske zemlje u kojoj živi četvrtina arapske populacije. 

Dvije tisuće ljudi brinulo za Milanovićevu sigurnost

Milanović je službeni posjet započeo u nedjelju posjetom memorijalnom groblju hrvatskih izbjeglica iz Drugog svjetskog rata u El Shattu, u pustinji u samoj blizini južne strane Sueskog kanala.  

Tamo je položio vijenac i zapalio svijeću. Isti dan se susreo s Upravom Sueskog kanala gdje mu je prezentiran njegov rad. Milanović se u Egiptu sastao i s čelnikom Arapske lige, panarapske organizacije čije je sjedište u Kairu. 

Sisija je pozvao na službeni posjet Hrvatskoj, kazavši da će ona teško moći uzvratiti gostoprimstvom kakvim je Milanović dobio u Egiptu, no da će učiniti najbolje što može po tom pitanju.

Zbog posjeta hrvatskog predsjednika i njegove sigurnosti angažirano je oko dvije tisuće ljudi. 

Dnevnik.ba

08. prosinac 2023 00:39