StoryEditor
hrvatski predsjednik

Milanović u Egiptu: "Hrvatska živi od svoje sigurnosti i stoga ne smije zauzimati strane bez dovoljno razmišljanja"

Piše hina  /  05.02.2023., 13:57h

Hrvatska živi i od mira i stabilnosti, zarađuje na tome i stoga ne smije zauzimati strane bez dovoljno razmišljanja, rekao je danas u Egiptu predsjednik Zoran Milanović.

Milanović je u izjavi novinarima na mjestu bivšeg izbjegličkog logora hrvatskih izbjeglica u El Shattu kazao da Egipat ima "nezamislive" sigurnosne mjere za hrvatske pojmove pa je tako i za njegov posjet organiziran ogroman broj policajaca.

"To je naprosto nevjerojatno, bude ti neugodno. Ovdje je sve fokusirano na sigurnost zato što sigurnosti nema na način na koji se ona u Hrvatskoj doživljava, zdravo za gotovo."

"Ogroman potencijal za naše konzultantske firme"

"Mi kao država živimo od mira i stabilnosti", rekao je predsjednik aludirajući na turizam.

"I svatko u Europi tko to ne razumije ili se ponaša suprotno, posredno radi štetu i nama. A moj posao i moj platni razred je da brinem o interesima Hrvatske. Tek onda sve drugo dolazi na red", naglasio je. 

Milanović je sinoć razgovarao s egipatskim ministrom turizma o velikom hrvatskom iskustvu u tom sektoru.

"To je ogroman potencijal i za naše konzultantske firme koje imaju znanje", rekao je predsjednik, kazavši da egipatski ministar "prepoznaje da Hrvatskoj postoji pamet" u turizmu. 

"Egipat godišnje posjeti deset, a Hrvatsku dvadeset milijuna ljudi. Hrvatska je čudovište turističko i tu se već akumuliralo znanja i iskustva koje ima neku vrijednost", rekao je predsjednik. 

"Sigurnost je hrvatski kruh"

Milanović je kazao kako Hrvatska u Egipat izvozi samo sirovine, velikom većinom drvo, te kako je donedavno imala ogroman suficit s arapskom zemljom dok nije počela uvoziti energente, nakon čega je nastao deficit. 

"Ali zato Hrvatska ima turizam koji debelo naplati. Zato su nam mir i međunarodna stabilnost važni, jedino je život važniji od toga", nastavio je predsjednik.

Upozorio je na opasnost da se to poremeti i da bi stoga "volio da ljudi shvate da ne zauzimaju strane naprečac, bez dovoljno razmišljanja". 

Hrvatska svoju sigurnost "naplaćuje" i od toga živi: "od sigurnosti, povijesti i ljepote". Stalno treba imati na da joj je to kruh, kazao je Milanović.

Sastao se s Upravom Sueskog kanala

Predsjednik se nakon posjeta El Shattu sastao s Upravom Sueskog kanala, a sutra će se sastati s egipatskim kolegom El-Sisijem. 

Očekuje ga i susret s glavnim tajnikom Arapske lige, panarapskom organizacijom utemeljenom 1945. godine, kojoj je sjedište u Kairu 

Hrvatski predsjednik trebao bi u egipatskoj prijestolnici sastati i s premijerom Mustafom Madbulijem i predsjednikom Zastupničkog doma parlamenta Hanafijem Gebalijem. 

Dnevnik.ba

21. veljača 2024 14:47