Predsjednik Milanović razgovarao s izaslanicom Predsjednika Republike Čilea u Regiji AntofagastaURED PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE/TOMISLAV BUšLJETA -
StoryEditor
posjet hrvatskog predsjednika

Milanović u Čileu: Ovo je zemlja u kojoj su Hrvati ostvarili nevjerojatne uspjehe

Piše hina  /  09.12.2022., 21:27h

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je u petak da su Hrvati u Čileu ostvarili "nevjerojatne uspjehe" zahvaljujući onome što su naučili doma, u Dalmaciji odakle su se prvi hrvatski migranti u 19. stoljeću otisnuli na dalek put u tu južnoameričku zemlju.

U Čileu živi oko 200.000 potomaka Hrvata, a predsjednik države Gabrijel Borić i predsjednik parlamenta Vlado Mirošević su hrvatskog porijekla.

Prvi hrvatski migranti krenuli su u Čile prije 160 godina, pritisnuti siromaštvom uz obalu Jadranskog mora. Kasnije su uslijedila još dva iseljenička vala u južnoameričke zemlje, potaknuta gospodarskim i političkim razlozima.

„Dobro se oni ovdje snalaze...Ovo je zemlja u kojoj su Hrvati ostvarili nevjerojatne uspjehe, sačuvali su običaje i taj identitet nije bio ugrožen, jako su uspješna zajednica", rekao je novinarima Milanović koji je u posjetu Čileu.

"To su doma naučili. Oni koji su išli među prvima dolazili su spremni na uspjeh s osnovnim alatom kojeg su stekli doma, u Dalmaciji. U Hrvatskoj i na Braču je sada standard bolji nego ovdje. Nevjerojatno je na koju su avanturu i rizik bili spremni ovi ljudi i radili su za sebe", dodao je predsjednik.

Po njegovim riječima, ta priča o Dalmatincima, u pravilu mladim muškarcima, koji su sami išli na kraj svijeta je "nevjerojatna priča povijesti jednog malog naroda" kao što su Hrvati.

Milanović je u petak počeo posjet Čileu u Antofagasti, gradu i istoimenoj regiji Čilea, susretom s izaslanicom čileanskog predsjednika u toj regiji Karen Behrens.

S tamošnjim Hrvatima je pratio pobjedu Hrvatske nad Brazilom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Katru.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 22:30