StoryEditor
hrvatski predsjednik

Milanović: "Stvarno mi je neugodno što Pahor ovo mora slušati, ta vrsta kabadahijskog ponašanja je nešto što obilježava ovu vlast"

Piše desk  /  28.11.2022., 13:14h

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor stigao je u državni posjet Republici Hrvatskoj. Stigao je na poziv predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, koji će mu biti domaćin tijekom dvodnevnog boravka.

O obuci ukrajinskih vojnika

Predsjednici su, među ostalim, odgovarali na pitanja novinara, a Milanovića se zamolilo da prokomentira obuku ukrajinskih vojnika.

"Ministar je poslan u Bruxelles da preuzme obvezu u ime RH u obuci ukrajinskih vojnika. Čovjek je za to nenadležan, dobio je mig stranačkog šefa, vratio se u RH i počeo ucjenjivati prvo mene, a sad i Sabor, i to po matrici za koju sam mislio da je odavno nestala. Tako su se ponašali diktatori, to je vrsta podjele koju hrvatski narod ne zaslužuje", govori predsjednik.

Mjera obuke ukrajinskih vojnika, prema njegovim riječima, služi samo pranju savjesti i pola država EU-a o toj mjeri još uvijek se nije izjasnila, a među zemljama koje su ostale tihe su Slovenija i Njemačka. "Idemo razgovarati o tome, ali ne tako da Grlić Radman ide pruzeti obvezu za koju nije nadležna ni Vlada", kaže. 

"Grozno, grozno", kaže predsjednik o izjavama da ćemo "vidjeti tko je tko", dodajući da ćemo vidjeti hoće li se saborski zastupnici dati instrumentalizirati. 

Milanović kaže da treba vidjeti zašto Austrija još uvijek šuti. 

"Stvarno mi je neugodno što Pahor ovo mora slušati, ali ja nekog prostora više ni nemam. Ta vrsta kabadahijskog ponašanja je nešto što obilježava ovu vlast, a ovo je krajnji primjer uvlačenja Sabora u sukob iza kojeg stoje nečije osobne ambicije", kaže Milanović, piše N1.

O genocidu u Srebrenici

Pahor kaže kako Milanovića zna "gotovo četvrt stoljeća". Imaju, kaže, zajednička, ali i različita stajališta. "Više od 30 godine moje karijere sam se pridržavao zlatnog pravila: Sugovornik je sugovornik, bilo da je saveznik ili ne", rekao je Pahor. 

Milanović je rekao kako je novinar Pahora doveo u situaciju da ocjenjuje njegov mandat kao u Supertalentu. Od novinara je zatražio i da prestanu manipulirati njegovim izjavama o genocidu u Srebrenici te da ne dopušta da se čitavim narodima nabijaju kompleksi zbog toga, bilo da se radi o Srbima ili Hrvatima zbog Jasenovca.

Predsjednik kaže da se promijenio politički diktat pa mu isti oni koji su na njegov račun sipali pohvale sada kritiziraju sve što kaže.

O suradnji Slovenije i Hrvatske

"Slovenija je u vanjskoj politici mnogo puta znala biti legitimno sebična. Gledali ste svoje interese", kaže Milanović dodajući da čak ni Janez Janša, s kojim, kaže, ne dijeli političke vizije, prema Hrvatskoj nikad nije bio prljav, samo je gledao interes svoje zemlje. "Tako i ja gledam interes svoje zemlje", kaže.

Predsjednik je rekao i da razgovara s ljudima koji imaju širu sliku i ponavlja da rat u Ukrajini mora odmah završiti. "Ljudi to misle, ali se boje", govori. 

"Ovo je rat u kojem su najveće žrtve mladi muškarci, oni ginu u ratu koji nema cilj. Cilj može biti svrgnuti Hitlera 1945. To je zadnji rat u kojemu je Zapad imao kolektivni cilj. Cilj ne može biti 'koliko god treba', onda ti idi u rat, radi to sa svojim sinovima  idjecom. Nisam ja davao firme Rusima... Dao sam državljanstvo Kasparovu u tjednu kad je Putin oteo Krim, i to pred kamerama... Gledam što se događa. Gdje smo tu mi? Sebičnost, legitimna i civilizirana je bitna.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 05:25