StoryEditor
hrvatski predsjednik

Milanović ‘Slavonskim sokolovima‘ u Vinkovcima: "Dugujemo vjernost članicama NATO-a, ali jednu stvar treba zapamtiti"

Piše desk  /  20.03.2023., 13:29h

‘‘Prije svega i iznad svega, vaš zadatak, misija i poslanje je obrana hrvatske domovine, naše države, jedine države do koje je jedino nama stalo. I to je ono na što ste prisegnuli. Prisegnuli ste hrvatskom Ustavu i hrvatskoj domovini‘‘, poručio je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović pripadnicima Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, koja u ponedjeljak obilježava 16. obljetnicu ustrojavanja.

Dodao je kako ''Hrvatska ne živi izolirana jer je članica međunarodnih asocijacija, prije svega NATO-a''. ''Lojalnost, pa na neki način i vjernost, članicama NATO-a dugujemo. Na to smo dobrovoljno pristali i na to nas nitko nije natjerao. Međutim, prije svega i iznad svega, vaš zadatak, misija i poslanje je obrana hrvatske domovine. I na to imamo utjecaja, tu imamo jasan cilj, jasnu spoznaju i svijest što to jest i što nije, gdje su naše granice, tko su naši ljudi, što kaže naš Ustav i demokratski politički poredak. Sve drugo izvan toga je manje jasno, udaljenije i na neki način mutnije. To treba zapamtiti'', naveo je  Milanović.

Na svečanosti u vojarni V. gardijske brigade ''Slavonski sokolovi'' u Vinkovcima predsjednik Milanović istaknuo je da je potrebno podsjećati i nikada zaboraviti hrvatske branitelje koji su obranili i oslobodili Hrvatsku. ''Stojite na ramenima prethodnika, titana hrvatske obrane, velikana, ljudi koji su obranili i oslobodili Hrvatsku u uvjetima embarga, vanjsko-političkih nejasnoća, magle. Magle iz koje su izašli osunčani i opjevani. Još rijetki su aktivni u vašoj postrojbi'', rekao je.

Zaključno, pripadnicima Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske zaželio je da se grade kao ljudi, mentalno i intelektualno, da uče te da budu tjelesno spremni. ''Da budete u stanju, zatreba li, obraniti svoj život da biste onda mogli obraniti domovinu. Samo spreman vojnik, svjestan, čvrst, jak može ispuniti svoju zadaću. A zadaća je najteža i posao koji ste odabrali je vjerojatno najteži posao koji postoji. To je činjenica. To nije laka odluka. Želim vam sadržajne, iskustvom, radom i zadovoljstvom bogate godine, ali isto tako, želim vam mir'', zaključio je hrvatski Predsjednik.

Na svečanosti se nazočnima obratio zapovjednik Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske brigadir Valentin Skroza koji je kazao kako brigada čuva i njeguje tradiciju legendarnih gardijskih postrojbi iz Domovinskog rata -  ''Kuna'', ''Sokolova'' i ''Puma''.

''U tu tradiciju utkana je žrtva koju su podnijeli hrvatski branitelji i koja je temelj na kojem gradimo jaku i modernu postrojbu Hrvatske vojske'', rekao je brigadir Skroza te podsjetio kako je 571 pripadnik tih brigada dao svoj život u Domovinskom ratu, da je sedamnaest pripadnika nestalo, a njih 1888 ranjeno.

Dodao je kako je brigada od osnivanja bila uključena u uvježbavanje i pripreme snaga za sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama i operacijama potpore miru. ''Kroz međunarodno djelovanje neprestano jačamo i prilagođavamo se zahtjevima suvremenog globalnog okruženja, i jednako tako jačamo spremnost za obranu Republike Hrvatske'', rekao je brigadir Skroza te istaknuo da im je glavno usmjerenje dobro obučeni i uvježbani pojedinac, vojnik kao temelj spremne i osposobljene postrojbe.

Spomenuo je još jednu važnu misiju brigade - pomoć civilnim institucijama prilikom elementarnih nepogoda tijekom kojih je Brigada spremno pružila pomoć te ostvarila suradnju sa civilnim institucijama. Kao jednu od težišnih zadaća koja Brigadu očekuje u bliskoj budućnosti istaknuo je prijem i integraciju borbenog vozila pješaštva Bradly za čiju se operativnu uporabu školuju i obučavaju pripadnici Prve oklopno mehanizirane brigade ''Sokolovi''.

''Samo dobrom pripremom možemo spremno odgovoriti na nove izazove te tako aktivno doprinijeti ispunjavanju NATO ciljeva sposobnosti. Stoga ćemo i dalje spremno i odgovorno izvršavati svoje zadaće u maksimalno zalaganje. Nikada ne smijemo zaboraviti da smo pripadnici hrvatske vojske, zaštitnici hrvatskog naroda i naše domovine od kojih se u teškim vremenima najviše očekuje. Ta očekivanja moramo i hoćemo uvijek spremno ispunjavati'', zaključio je zapovjednik Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

U nastavku obilježavanja 16. obljetnice ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske predsjednik Milanović položio je vijenac i zapalio svijeću kod Spomenika poginulim pripadnicima V. gardijske brigade u Domovinskom ratu. Pri polaganju vijenca uz Predsjednika Republike bili su načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Boris Šerić, načelnik Obavještajne uprave Glavnog stožera brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Dražen Ressler, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske brigadir Valentin Skroza, prvi dočasnik OS RH časnički namjesnik Dražen Klanjec, prvi dočasnik Hrvatske kopnene vojske časnički namjesnik Dalibor Dumbović te posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, pročelnik Vojnog ureda Ureda predsjednika kontraadmiral Predrag Stipanović i pobočnik Predsjednika Republike brigadir Vlado Čulina.

Dnevnik.ba

30. svibanj 2023 06:28