StoryEditor
Hrvatski predsjednik

Milanović Schmidtu: Imaš li ovlasti ili ne? Neka dvije tisuće Srba dođu u Sarajevo ili Hrvata iz Mostara pa da vidimo kako će proći

Piše hina  /  24.09.2022., 12:57h

Predsjednik Zoran Milanović u subotu je rekao da je kasno za promjenu izbornog zakona u Bosni i Hercegovini jer su izbori za par tjedana te da protiv sudjelovanja hrvatskih vojnika u misiji EUFOR-a u toj zemlji „postoji organizirani otpor predvođen Njemačkom”.

Komentirajući govor premijera Andreja Plenkovića na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda kojim je pozvao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta da iskoristi svoje ovlasti za izbornu reformu koja će osigurati tamošnju legitimnu zastupljenost Hrvata u političkim tijelima, Milanović je rekao da „kasno Marko na Kosovo stiže”. Izbori u susjednoj državi održavaju se 2. listopada. 

„Neke stvari počnete raditi na vrijeme ili ih ne radite, ja o tome govorim godinu dana”, rekao je Milanović u izjavi medijima na svečanosti polaganja prisege 20. naraštaja kadeta Hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman. 

Milanović je rekao kako je on o toj temi morao govoriti i na mjestima koja „možda nisu bila primjerena za to” poput skupa NATO-a, no da je to rezultiralo da Schmidt nekoliko tjedana nakon tog govora „sprčka tamo neku kašu” od reforme koju je potom dao u javnu raspravu, što hrvatski predsjednik smatra greškom. 

„Dakle imaš ovlasti ili nemaš ovlasti. Ako ih imaš ne daješ u javnu raspravu nego postupaš kao suveren s određenim ovlastima”, nastavio je Milanović, kazavši da je Schmidt tim činom „dao vremena bukačima da se organiziraju” te da izađu na ulice. 

„Izađe ti 5 tisuća galamdžija na ulice u Sarajevu, ti se prepadneš i odeš u Njemačku ženiti kćer. Ajde neka 2 tisuće Srba ili Hrvata iz Mostara dođe u Sarajevo, pa da vidimo kako će proći”. 

„Na kraju se čovjek prepao i nema ga”, rekao je o njemačkom predstavniku. 

„U BiH nismo napravili ništa i sad je kasno za ovakve lijepe poetske govore na Općoj skupštini, s tim je trebalo početi puno ranije”, rekao je Milanović koji smatra da su se izbori u BiH 2. listopada mogli dočekati „u miru”, sa sigurnošću da će Hrvati dobiti svog predstavnika, da se Plenković na vrijeme priključio pozivu na reformu. 

„Izbori su za 2 tjedna. To je kao da kreneš spremati građansko ili kazneno pravo tri dana prije roka. Kasno je”, zaključio je Milanović. 

Predsjednik je govorio i o EUFOR-ovoj misiji Althea u kojoj u BiH sudjeluje oko 1,2 tisuće vojnika iz 20 zemalja, ali ne iz Hrvatske. 

„Hrvatska nije u tome jer se to nekome ne sviđa. Meni se počelo sviđati da tamo budemo, odnosno da imamo to pravo ako hoćemo, možda nećemo poslati nikoga”, rekao je predsjednik. 

On je kazao kako prema tome postoji „organizirani otpor nekoliko država na čelu s Njemačkom”, te da je njemu neshvatljivo da Hrvatska nekome predstavlja opasnost za BiH dok istovremeno bošnjački časnici dolaze na vojnu obuku u Hrvatsku. 

Milanović je posjetio da je u toj misiji Europske unije i Turska čiji je predsjednik Recep Tayyip Erdogan tijekom nedavnog posjeta Zagrebu rekao da „treba ukinuti Daytonski sporazum”. 

„Dakle njegova vojska može u BiH, a mi ne možemo ni teoretski. Događaju se vrlo neobične, vrlo tupe i glupe stvari i bez zajedničkog nastupa vlade, diplomacije kao instrumenta vanjske politike i mene osobno tamo gdje je bitno nećemo napraviti ništa”, zaključio je. 

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 02:56