Zagreb, 14.03.2022. - Predsjednik RH na konferenciji za medije izvjestio je javnost o stanju istrage pada letjelice na zagrebačkom Jarunu. EDVARD ŠUšAK - Hina
StoryEditor
članstvo u nato

Milanović s finskim kolegom: Očekujem razumijevanje za zaštitu prava Hrvata u BiH

Piše hina  /  21.06.2022., 17:45h

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je u telefonskom razgovoru rekao finskom kolegi Sauliju Niinistu da se ne protivi ulasku Finske u NATO, ali od te zemlje očekuje razumijevanje za zaštitu prava Hrvata u BiH, priopćio je u petak ured predsjednika.

Milanović je ranije prijetio vetom na ulazak Finske i Švedske u NATO, ustrajući u tome da članstvo tih zemalja treba uvjetovati promjenom izbornog zakona u BiH kako bi se spriječilo da brojniji Bošnjaci na izborima preglasavaju Hrvate.

"Predsjednik Milanović prenio je finskom predsjedniku svoje stavove o širenju NATO-a, pri čemu je rekao kako se načelno ne protivi ulasku Finske u NATO, ali ga je istovremeno upoznao s ozbiljnom političkom krizom u Bosni i Hercegovini koja prijeti opstanku Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i ujedno ugrožava nacionalne interese Hrvatske", stoji u priopćenju.

"Hrvatska očekuje razumijevanje partnera u EU-u i NATO-u, pa tako i Finske, po pitanju zaštite prava bosanskohercegovačkih Hrvata", kazao je Milanović u razgovoru koji je, prema njegovu uredu, inicirao finski predsjednik.

Milanović je informirao Niinista o izbornim manipulacijama u BiH na štetu Hrvata, rekavši da im je uskraćena mogućnost biranja svojih legitimnih predstavnika u tijela vlasti, što je protivno slovu i duhu Daytonskog sporazuma te diskriminira Hrvate kao konstitutivni narod.

Istaknuo je da je interes Hrvatske politički i sigurnosno stabilna BiH u kojoj stva tri konstitutivna naroda biraju svoje legitimne predstavnike, a to bi, po hrvatskom predsjedniku, trebao biti interes EU-a i NATO-a, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba

07. kolovoz 2022 21:42