StoryEditor

Milanović s Erdoganom razgovarao o mijenjanju Daytona?

Piše D  /  16.01.2020., 08:01h

U telefonskom razgovoru Zorana Milanovića s turskim predsjednikom dan nakon izborne pobjede ponovno se razmatrala potreba analize sporazuma koji je potpisan prije 25 godina i njegov utjecaj na aktualne događaje u BiH, piše hrvatski tjednik Nacional.

Tjednik navodi kako su, iako u razgovoru novog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom nije bilo previše vremena za detaljne razgovore oko situacije u Bosni i Hercegovini, dvojica predsjednika ipak uspjela barem načelno dogovoriti u kojem smjeru bi trebala ići suradnja Hrvatske i Turske u idućem razdoblju.

‘‘Izvori bliski stožeru Zorana Milanovića Nacionalu su otkrili i da su se dvojica lidera složila da bi jedna od glavnih točaka razgovora u idućem razdoblju trebala biti analiza funkcioniranja Daytonskog sporazuma‘‘, navodi tjednik.

Istodobno, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je pak da Daytonski sporazum ne može da se mijenja mimo dogovora sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i da Srbija neće dati pristanak na promjenu Daytona, ali da svi mogu da razgovaraju, jer je svaki razgovor uvijek dobar.

"Svako ima pravo da razgovara o različitim temama, svaki razgovor je ljekovit i dobar i nemam ništa protiv da razgovaraju. Pozicija Srbije je da nema novih rješenja bez dogovora tri konstitutivna naroda, a to znači da i Srbi moraju da budu pitani i da prihvate to. Bez Srba neće biti promjene Daytona", istaknuo je Vučić.

"Bit će mnogo, mnogo teško da nas uvjere u promjene", rekao je Vučić.

On je pojasnio da je jasno u kom smjeru bi išle te promjene Daytona - mnogi koji govore o promjeni misle da promjene treba da idu u smjeru u smanjenja kompetencija i prerogativa RS i stvaranje funkcionalne države u kojoj Republika Srpska kao entitet ne bi imala nadležnosti koje ima danas.

"Pozicija Srbije je jasna - svi mogu da razgovaraju sa svima, to je uvijek dobro, ali da se Daytonski sporazum suštinski mijenja - samo ako se suglase sva tri naroda, i Srbi. Srbija svoj pristanak na bilo kakvu promjenu neće dati", poručio je Vučić, piše Nacional.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 04:40