StoryEditor
izborni zakon

Milanović prozvao Schmidta: Netko mu daje migove i savjete, neka konačno učini pravu stvar

Piše Hina  /  23.06.2022., 12:37h

Jedini koji sada može promijeniti izborni zakon u Bosni i Hercegovini je visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt, rekao je u četvrtak predsjednik Zoran Milanović.

Izbori u BiH održavaju se u listopadu ove godine, a uoči njih nije postignut dogovor političkih stranaka o izmjeni zakona koju Hrvati smatraju nužnom da bi im se omogućilo biranje legitimnih političkih predstavnika i poštivanje konstitutivnosti i jednakopravnosti. 

Milanović smatra kako je prošlo vrijeme za postizanje političkog dogovora i da „nema načina da se to napravi redovnim putem“ jer SDA jasno govori da to ne želi napraviti.

Jedini koji to sad može napraviti je visoki predstavnik u BiH, rekao je Milanović, koji je prethodno ponovio da se BiH treba dodijeliti status kandidata za EU, ako ga dobiju Ukrajina i Moldavija. 

„On to može napraviti tako da iskoristi te takozvane bonske ovlasti i da kao masu puta dosad naprosto kaže – to je zakon“, kazao je predsjednik, referirajući se na prerogativ visokih predstavnika iz 1997.  da nameću ključne zakone u BiH. 

Učini pravu stvar

Milanović je rekao da Schmidt pritom ima pravnu podlogu odluke Ustavnog suda BiH koja je pozvala na izmjenu izbornog zakona, pa „to ne mora izvlačiti iz nokta", kao što su njegovi prethodnici to činili.  

Schmidt, političar bavarskog CSU-a koji je u prethodnoj njemačkoj vladi bio ministar poljoprivrede, iskoristio je bonske ovlasti početkom mjeseca kako bi nametnuo odluku o financiranju izbora u BiH, podsjetio je predsjednik. 

Kad on već koristi te „dvojbene ovlasti“, 'taj Schwarz ili Schulz', treba to činiti i da „napravi dobru stvar“, kazao je Milanović. 

Tvrdi da aktualni visoki predstavnik ne djeluje autonomno niti se vodi „božanskom pravom“ ili znanjem o BiH,  nego mu netko „daje migove i savjete“.

Milanović smatra da mu „Amerikanci ili netko drugi“ trebaju reći da „izvoli to napraviti“.

Predsjednik je u velikom dijelu svog obraćanja s Pantovčaka kritizirao ulogu međunarodne zajednice u BiH, nazivajući njezine predstavnike „dementorima koji srču energiju“

„Razina neznanja, bezobrazluka, pogrešnog upravljanja, koje je takozvana međunarodna zajednica ostavila i još uvijek ostavlja u BiH je nezabilježena“, rekao je Milanović, dodavši da je „tako bilo i u vrijeme austrijske aneksije“. 

BiH je zemlja koju su u njezinoj povijesti svi maltretirali, zemlja koja je „prepuštena sama sebi“, nastavio je predsjednik. 

Kritizirao je i premijera Andreja Plenkovića i govorio o „kriminalnoj inertnosti“ ministarstva vanjskih i europskih poslova koji su, po njemu, doveli do ovakvog statusa Hrvata u BiH. 

Dnevnik.ba

18. srpanj 2024 05:38