StoryEditor

Milanović: Povjerenje u izborni proces mora biti bistro kao gorski potok

Piše D  /  20.01.2020., 11:01h

Sessa je Milanoviću uručio Izvješće o konačnim rezultatima izbora za predsjednika Republike Hrvatske, na kojima je Milanović osvojio milijun 34 tisuće 170 glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 929 tisuća 707 glasova.

Zoran Milanović rekao je da je povjerenje u izborni sustav jako važno.

- Povjerenje u izborni proces mora biti čisto, bistro kao gorski potok, neokrnjeno, i to je Hrvatska postigla u zadnjih 20 godina. Ja se ne sjećam kada je, kad je riječ o velikim izborima, njihov ishod bio problematiziran i dovođen u pitanje od poražene strane. I to je jako dobro - rekao je Milanović.

Dodao je da ima dosta prigovora na izborni sustav, ali da je testiran laboratorijski i u praksi.

Naveo je primjer Austrije, gdje su bili ponovljeni izbori za predsjednika.

- To kod nas nije slučaj, i sjajno je da nije slučaj, i sjajno je da se u 21 sat znalo tko je dobio izbore - rekao je Milanović, dodajući da je to dobro zbog legitimiteta i poštovanja izbornog procesa.

Đuro Sessa je, predajući izvješće, Milanoviću rekao da iza tog "malog papira" stoji rad gotovo 70.000 ljudi koji su predano, savjesno i precizno odradili još jedne izbore i pokazali da Hrvatska može provesti izbore u mirnoj i demokratskoj afmosferi.

Inače, Milanović će predsjedničku prisegu položiti 18. veljače na Pantovčaku pred predsjednikom Ustavnoga suda i u uskom krugu državnih dužnosnika, a a ne na Markovu trgu kako su to činili svi njegovi prethodnici. 

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 03:09