Article_Top_970x250

Milanović: Poručio bih HOS-u da je to nacistički pozdrav...

O POZDRAVU 'ZA DOM SPREMNI'

Milanović: Poručio bih HOS-u da je to nacistički pozdrav...

sij 27, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: FaH

Obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Na novinarska pitanja odgovarao je predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović. Komentirao je i pozdrav 'Za dom spremni'.

"Važno je da svoju djecu obrazujemo o tome što se događalo. Ja sam o tome govorio vrlo jasno, ne bih više o tome. Nek sada preuzmu oni koji to mogu primjeniti, a to je predstavničko tijelo u Hrvatskoj. Ja sam za to da se preuzme njemački model, mi bi njih trebali oponašati, ali ne doslovno sve preuzeti. Ja sam prije godinu dana jasno izrazio svoj stav. Ja ću uputiti molbu ljudima iz HOS-a da to više ne rade, to je jedan nacistički uprljani pozdrav. U svakoj situaciji ću izraziti svoj stav o pozdravu 'Za dom spremni'. Što znači da je pozdrav legalan, legalno je bilo i proganjanje Židova."

"Obrazovanje, edukacija, jedan miran razgovor koji traje pomogao bi riješiti situaciju. U Njemačkoj je takvo nešto trajalo 25 prije nego što su se prve generacije krenule oplemenjivati. Nisu svi plavokosi momci nestali '45. godine. Oni su nastavili živjeti u Njemačkoj. Nisu svi ratni zločinci, ali su moralni idioti", rekao je Milanović.

"Sada te generacije više nema, a Hrvatska je jedina nova članica EU koja je do 90 godine živjela u nedemokratskom poretku koja ima rat. A on je ostavio ozbiljne traume. Postoje oni koji mogu učiniti više nego ja, razumijete što govorim. Sabor će odlučiti o tome i stranka koja trenutno nema većinu, ali raspravlja o tome.", rekao je.

Novinari su ga pitali kako komentira to što je pozdrav legaliziran za vrijeme dok je SDP bio na vlasti.

"To je upravo ono što čini razliku između ozbiljne i neobične države. Uvijek je problem u nekima", poručio je.

O slučaju Tušek

"Korupcija je kazneno djelo. To nije trgovina utjecajem, to je pro futuro, trgovina utjecajem. Dobro je da javnost to vidi, kakvim metodama se služe političke stranke. To se više događa na regionalnoj nego na državnoj razini. Ovo je pokazatelj kako sustav funkcionira. Ne skrećem vodu na mlin konkurencije", rekao je.

"To je jadno", dodao je. "Prestanimo razgovarati o tome da se zbog toga ide u zatvor, možda u Rusiji", poručio je predsjednik RH, prenosi Direktno.hr.

Dnevnik.ba