StoryEditor
hrvatski predsjednik

Milanović optužio Plenkovića za kršenje ustava

Piše hina  /  24.11.2022., 14:30h

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović optužio je u četvrtak premijera RH Andreja Plenkovića da krši ustav i terorizira državu nakon što je vlada u Hrvatski sabor uputila prijedlog odluke o sudjelovanju hrvatske vojske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini.

"Ustav vrlo jasno kaže tko je za što nadležan. Sabor može promijeniti ustav i onda je stvar drukčija. Sabor može, u ovom slučaju, pristati na teror Plenkovića. Ovo je sada teror, ovo je maltretiranje", rekao je Milanović novinarima u Zadru i naglasio da Hrvatski sabor nije nadležan za odluku o obuci stranih vojnika u Hrvatskoj. 

Milanović je optužio hrvatsku vladu da je prekršila ustav još kad je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, kojeg je usporedio s partizanskim narodnim herojem Savom Kovačevićem, u Bruxellesu dao suglasnost za sudjelovanje Hrvatske u misiji EUMAM bez prethodne konzultacije s njime. 

"Sava Kovačević ide u Bruxelles i bez razgovara s predsjednikom Republike, kaže: "Hrvatska je unutra". To je krivično djelo", rekao je Milanović, prenosi Hina.

"Nisam tražio da ja idem u Bruxelles već od početka zagovaram da vlada predstavlja Hrvatsku u Bruxellesu u formatima Vijeća i na Europskom vijeću jer vlada realno ima najviše posla", rekao je Milanović, ali dodao da se vlada mora dogovarati s predsjednikom o pitanjima sigurnosnog i obrambenog karaktera. 

Kritizirao je Plenkovića jer je na početku današnje sjednice vlade rekao da je rasprava o spornom pitanju "prilika da cijela politička scena pokaže tko je tko i tko što zastupa" po pitanju međunarodnih odnosa.  

"Drugim riječima, Plenković im poručuje: sad će se vidjeti, ja idem protiv ustava, idem na silu, maltretiram, da se vidi tko je za Ukrajinu, a tko za Rusiju", rekao je Milanović.

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović prethodno je odbio razmotriti dopis u kojem je zatražena njegova suglasnost za sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji EUMAM. Ustvrdio je da odluka nije u skladu s ustavom i da nije pojašnjeno po kojem ključu je Ukrajina saveznica, a što bi obvezalo Hrvatsku na vojnu pomoć. 

Ministar obrane Mario Banožić rekao je u četvrtak novinarima da je Ukrajina članica NATO-ovog programa Partnerstvo za mir. "Temeljem zakona jasno se govori da je riječ o saveznicima, članicama NATO-a i Sporazuma o miru u kojemu je Ukrajina članica od 1994. Nema prostora za stavljanje upitnika na utemeljenje ove odluke", rekao je Banožić. 

Milanović tvrdi suprotno. "Ukrajina nije saveznica. Ustav govori o saveznicima. Hoćemo li sada govoriti da su nam saveznici države s kojima smo potpisali veterinarsku konvenciju o zaštiti kokoši?", pita se predsjednik. 

Dodao je da Hrvatska ima "obavezu sigurnosne pomoći ili priskakanja u pomoć članici NATO-a koja je napadnuta", ali da ta pomoć nije apsolutna.

"Ja te mogu zaštititi od trećeg ili biti dio tog napora, ali te ne mogu zaštititi od tvog ludila i neodgovornog ponašanja kojim mene uvlačiš u nevolju (...) a to su naša sredstva, naši životi i ljudi", naglasio je Milanović.

Dnevnik.ba

02. listopad 2023 18:42