Article_Top_970x250

Milanović o non-paperu: Odgovara ekipi iz Sarajeva

ne vjerujem da je došao iz Ljubljane

Milanović o non-paperu: Odgovara ekipi iz Sarajeva

tra 17, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva/Ilustracija

Onome tko je autor navodnog non papera poručio bih prste dalje od Bosne i Hercegovine, jasno je u subotu poručio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da je navodni dokument o mijenjanju granica na Balkanu "veliko sra*e", a nada se da nije došao iz Slovenije. 

Posljednjih je dana u fokusu regionalne javnosti navodni non-paper o mijenjanju granica balkanskih država i njihovom preustroju prema etničkim linijama, a mediji kao autore spominju najviše slovenske dužnosnike, što su oni demantirali.

"Kad je u pitanju miran razlaz u BiH, to je toliko neozbiljna i opasna tema da je ne treba stavljati čak ni na non-paper, pa tko god to napravio", rekao je novinarima hrvatski predsjednik.  

"Bilo kakvo miroljubivo razilaženje - Hrvatska do Drine, Beograd do Une - to ne dolazi u obzir. I u tom smislu taj papir je big sh*t (veliko sra*e)", rekao je Milanović.

Slovenski predsjednik Borut Pahor u petak je na konferenciji za novinare rekao da je privržen cjelovitosti BiH, da se protivi mijenjanju granica na Balkanu i da se zauzima za ubrzanje uključenja u Europsku uniju svih država u regiji.

Premijer susjedne države Janez Janša negirao je da je bilo kakav non-paper o tome poslao u Bruxelles, a njemu bliski mediji navode da su te optužbe pokušaj domaće oporbe da kompromitira premijera prije nego što Slovenija početkom srpnja preuzme predsjedanje EU.

Milanović kaže da se nada da neslužbeni diplomatski dokument nije došao iz Ljubljane, jer "objektivno ja njih dosta poštujem i mislim da nisu baš tak zalupani", kaže predsjednik. 

"Dolazi li to od njega (Janše) ili ne, to nemam pojma, ali bih rekao onome tko je autor toga da prste dalje od Bosne i Hercegovine", istaknuo je Milanović.

Za Janšu kaže da "zna biti vrlo enfant terrible i nešto drugo uz to". "Taj Janša je ustvari prema Hrvatskoj bio neću reći blagonaklon, ali vidjelo se da iza njega stoji neka podrška koja je kontinuirana u slovenskoj politici i upravo zato me katkad znao iznenaditi nekim svojim konstruktivnim stavovima bez obzira na to što zna pričati dosta toga", rekao je Milanović.

Odbacio je mogućnost razlaza BiH i zatražio je da se Hrvatima vrate temeljna ustavna prava iz Daytona. "Što se mene tiče, nema govora o razlazu BiH. Ono o čemu ima govora je davanje temeljnih ustavnih prava iz Daytona koja hrvatskom narodu pripadaju, a koja su im uskraćena, pa čak i ukradena", poručio je Milanović. 

Istaknuo je da je "činjenica da od razlaza BiH nema ništa" i dodao da se to neće dopasti predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, ali vjeruje da je i on toga svjestan. 

Isto tako ne vjeruje da bi srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić stajao iza ideje ujedinjenja Kosova i Albanije. "Dakle, prvo priznanja Kosova, što je već puno, i onda još ujedinjenje Kosova i Albanije", rekao je Milanović.

Da bi ta ideja dolazila iz Beograda, "to je neka kombinatorika koja nadilazi maštu i scenarista najboljih beogradskih kriminalističkih serija, kao što su Tajkun, Močvara, Besa i slične. Pogledajte", rekao je hrvatski predsjednik. 

Slovenski portal Necenzurirano objavio je sadržaj non-papera bez zaglavlja i potpisa i pisanog na engleskome, a prenijeli su ga i mnogi drugi mediji u Sloveniji, uz ogradu da ga nisu potvrdili ni Europsko vijeće ni Europska komisija.

Radi se o neslužbenom diplomatskom dokumentu o komadanju BiH, priključenju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s Albanijom i ima naslov Zapadni Balkan - put naprijed, tvrdi portal, prenosi Hina.

Dnevnik.ba