StoryEditor
nastavak sukoba

Milanović o ministru obrane RH: "On nije vatra, on je opušak"

Piše desk  /  02.11.2021., 12:46h
‘Ministar je danas tu paradirao, a vojska ništa, nula. To je kao da dijete šalješ gladno u školu‘, kazao je Milanović

Povodom obilježavanja 30. godišnjice slamanja obrane naselja Lužac i stradanja njegovih mještana, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je stigao u Vukovar gdje je položio vijenac kod Spomen obilježja žrtvama Lušca.

Osim predsjednika Milanovića, na obilježavanju 30. godišnjice slamanja obrane naselja Lužac i stradanja njegovih mještana bio je i ministar obrane Mario Banožić. Podsjetimo da su predsjednik Milanović i ministar Banožić posljednjih dana međusobno "oštro" komunicirali putem medija.

Prilikom današnjeg susreta u Lušcu, predsjednik i ministar su se rukovali. Banožić je kratko za N1 poručio da "nije mjesto ni vrijeme" za davanje izjava, pa sjeo u automobil te se uputio na misu u Borovu naselju.

Milanović je, pak, otišao na kavu s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom nakon čega je dao izjavu. "Ovo je postalo ozbiljno i već ima reperkusije na nacionalnu sigurnost. Ljudi koji rade takav posao su opasni za Hrvatsku”, rekao je Milanović, dodajući da je nemoguća daljnja suradnja s Banožićem.

"Vojska je u ozbiljnoj materijalnoj krizi, a to su stvari koje ja ne mogu riješiti jer ne upravljam proračunom. Stanje je gore od lošeg", dodao je.

Komentirao je izjavu premijera Plenkovića da Milanović priprema puzajući državni udar. "To je još jedna krajnje neozbiljna i alarmantna izjava jednog predsjednika Vlade. S obzirom da je on puzajući državni udav, očekujem da malo pridavi svog malog Baneta. Došao je neuk i užasno agresivan voditi jedan od najdelikatnijih sustava u državi i surađivati s vrhovnim zapovjednikom i biti mu na usluzi. On radi sve suprotno”, rekao je Milanović.

"Meni je na stol prije nekoliko dana došla ministrova suglasnost da se tom zapovjedniku kojemu uskoro slijedi mirovina na dvije godine produži mandat na mjestu brigadira. Kako je moguće da se jednog čovjeka bez mrlje u karijeri potjera u mirovinu, a da se drugog zapovjednika, jedan čin višega, koji se našao u problemu, tretira kao da se ništa nije dogodilo", kazao je.

Komentirajući priopćenje MORH-a da je spriječen međunarodni skandal, govoreći o prelasku pripadnika Počasno-zaštitne bojne koji su otišli u BiH, Milanović je rekao da “on (Banožić) nije ništa spriječio”.

Upitan kakva je budućnost admirala Roberta Hranja, a čiju smjenu traži Banožić, Milanović je kazao da ga nikad neće razriješiti. Upitan je li admiralov autoritet sada doveden u pitanje jer se našao između dvije vatre, Milanović je ustvrdio da tu "nema vatre". "Banožić nije vatra. Banožić je opušak'', dodao je. "On će morati živjeti u stanju u kojem živi... Osjetit će posljedice'', poručio je predsjednik Banožiću.

"Udav je udav. A šta je puzajući državni udar, o tom bi trebalo pričati", komentirao je Milanović.

"Koristiti stranice MORH-a za sukob s predsjednikom, to nismo vidjeli 25 godina. Dovedeš čovjeka za kojeg nikog ne zna, to ne ide. To dalje tako više ne može", dodao je.

"Ministar je danas tu paradirao, a vojska ništa, nula. To je kao da dijete šalješ gladno u školu", kazao je. "Vojska nije u SDP-u, HDZ-u. Oni su Hrvatska vojska i to je to. S tim će se Banožić i Plenković morati nositi", poručio je.

Padom naselja Lužac je počeo slom obrane Vukovara 1991. godine; presječena je komunikacija hrvatskih branitelja, a Vukovar odsječen od četvrti Borovo naselje. Vukovar je dva tjedna kasnije pao u ruke agresora.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 10:52