StoryEditor

Milanović o Jandrokoviću: Verni Gogo Ustav tumači kao Vegetin recept

Piše D  /  08.03.2021., 05:03h

“On je, kada je još Sanaderu vidio iz rukava ili nogavice i bio dio te vlasti, Ivo Sanader je donio odluku na sjednicu Vlade u kojoj je iz jednog malog grada u Hrvatskoj maknuo nekakvu ustašku ploču. Nekakav plak na hrvatskom zubalu koje ga je prljalo. I to se pozvao direktno na Ustav”, kazao je Milanović i dodao da je tada do njega sjedio “njegov štićenik Jandroković”.

Milanović je rekao da je taj zakon neustavan.

“Ovdje je cilj sputati dolazak na čelo Vrhovnog suda osobu s integritetom i nije dio organizacije odnosno klike. Ne kriminalne klike. Nego ekipe koja ne dopušta nikakve promjene”, kazao je Milanović te dodao da je Vlasta Đurđević predlagala za visoke funkcije pa je “osoba prva liga”.

“To što ne odgovara ekipi. To što HDZ želi trgovati. Ja trgujem samo na svjetskim burzama, a ne u balkanskoj krčmi”, rekao je Milanović.

Milanović je rekao da je svaka vrsta “pravnog i političkog nasilja moguće” od vladajućih i dodao da oni to vole zvati vladavinom prava.

Govorio je i o tome da je podnesena ustavna tužba u vezi toga zakona i da je time omogućeno “HDZ-ovoj vertikali na Ustavnom sudu da donese odluku kakvu žele donijeti”.

“Ta odluka se u ovom trenutku koordinira između Šeksa, njegovog vjenčanog kuma Šeparovića i njegove najbliže suradnice koja je zajedno s njim politički ubačena, Snježanom Bagić”, kazao je Milanović i upozorio na prevelike ovlasti predsjednika Ustavnog suda.

“Vidjeli ste kako se donose odluke na Ustavnom sudu. Dinamikom kada to hoće Šeksov kum i prije toga ravnatelj obavještajne službe iz vremena HDZ-a, daju se sucima izvjestiteljima kojima on odabere. To je čisti stranački privatluk. I izlaze van kada on odabere. U ovom slučaju će ostali suci, njih 11, biti obavješteni dva dana prije tog svečanog datuma, a to će biti negdje kad bude odgovaralo Šeksu, Plenkoviću i HDZ-u, i onda će ta sudačka većina, po starom obrascu, to izglasati”, kazao je Milanović te dodao da će ta odluka biti da je zakon ustavan, prenosi RTL.

“Zlata Đurđević je moja kandidatkinja i to mišljenje neću promijeniti. To tražim mjesecima prije. Hoće li oni ponovno raspisati javne pozive i hoće li se Zlata Đurđević javiti na njih, njena stvar. Ona je moj kandidat”, kazao je Milanović.

Rekao je da Ustavni sud i kada je on bio premijer bio pod utjecajem HDZ-a. “Ja sam 2010. godine uveo da se ustavni suci biraju dvotrećinskom većinom”, kazao je te ponovno napao predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića. “Ustavni sud u nekim okolnostima može smijeniti i predsjednika Republike. Spriječio sam da se suci biraju većinom HDZ-ovom većinom”, kazao je Milanović, prenosi RTL.

“Plenković, u ovom slučaju, nije premijer nego predsjednik stranke”

Na pitanje je li ga premijer zvao na razgovor, Milanović je kazao da u ovom slučaju Andrej Plenković nije premijer nego predsjednik stranke. “Ja sam predsjednik Republike i ako je potrebno, ja njega zovem na razgovor. S obzirom da je on već navio svoje vrtne patuljke koji govore danima u njegovo ime, poslao je jasne poruke, on bi želio ucjenjivati, moj prijedlog je Zlata Đurđević”, kazao je Milanović.

“Bavimo se sada mjesecima njome, a ne pravno-političkim HDZ-ovskim smicalama koje uništavaju hrvatski pravni predak i proceduru na Ustavnom sudu”, rekao je Milanović.

“S obzirom da sam u ovoj igri duže od Plenkovića i svih njih, osim od Šeksa, ali on nikada nije bio na vrhu, ja to sve jako dobro znam i vidim”, kazao je Milanović te dodao da je on svoju ustavnu dužnost napravio.

“Gogo Ustav tumači kao Vegetin recept”

“Gogo ustav tumači kao Vegetin recept. Vegeta je svugdje i on je svugdje”, kazao je Milanović o Jandrokoviću. Smatra da takav Ustavni sud ne treba Hrvatskoj, ali ga ima.

“Stranački čovjek na vrhu Ustavnog suda, potpuno privatno i to koliko god dugo hoće i kada hoće, drži predmet u ladici, imenuje suca izvjestitelja, to je napravio odmah, zašto? Kada je Grabar-Kitarović kao predsjednica, tražila da se sud očituje o Ovršnom zakonu, za koji je ona smatrala da je neustavan, trebalo im je dvije godine. Zašto nisu odbili odmah i rekla da nisu u pravu”, kazao je Milanović i dodao da je u Josipovićemo slučaju to trajalo i duža, a on smtra da predsjednik ne treba pisati Ustavnom sudu.

“Sada je na gospodinu vernom Gogi i njegovom šefu, u čije ime on govori, da riješe taj problem”, kazao je.

“Zlata Đurđević nije osoba koju će moći nazvati Šeks. E to ne bute gledali”, rekao je Milanović. Rekao je da ne zna zašto je Dario Juričan napisao zahtjev za ocjenu ustavnosti toga zakona.

Milanović je u svom stilu pred predstavnicima medija za Šeksa upotrijebio kodno ime Sova, a HDZ-ovu liniju vladanja pravosuđem nazvao Gleichrichtung, vjerojatno misleći na nacističku vertikalnu tajnu zapovjednu liniju, prenosi Hrvatska danas.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 02:51