StoryEditor

Milanović o entitetima: "Drago mi je da je došlo do omaške"

Piše D  /  24.06.2020., 09:06h

"Mislim da moj rad, moj govor, moji stavovi govore uglavnom da sam zagovornik Bosne i Hercegovine takve kakva jest, kao jamca nekakve stabilnosti", rekao je Milanović novinarima u Termama Tuhelj no napomenuo je kako je osnovni problem zapravo uporaba pojma entitet.

Milanović je ovoga tjedna tijekom posjeta Crnoj Gori gostujući u emisiji Teleskopija RTCG govorio o odnosima u regiji pri čemu za Bosnu i Hercegovinu rekao da je "država triju entiteta".

“Hrvatska ima na određen način komplicirane odnose sa Slovenijom, ali opet odlične odnose, s Crnom Gorom… S Bosnom i Hercegovinom u onoj mjeri u kojoj se Bosnom i Hercegovinom kao državom triju entiteta mogu uspostaviti odnosi. Ja mislim da mogu, ali tu postoje određena ograničenja”, rekao je Milanović te nastavio nizati članice bivše države s kojima Hrvatska ima odlične odnose, prenosi Hina.

Njegov lapsus kritizirali su mediji u BiH.

"U stvari mi je drago što je došlo do jedne male omaške, rekao sam tri entiteta. Ovo je poruka onima kojima je Bosna i Hercegovina vrhovna vrijednost, jedinstvena Bosna i Hercegovina, netko će reći i unitarna, sa čime se dosta ljudi u BiH ne slaže, da je sama riječ entitet nametnuta, izmislili su je u vrijeme Daytona, i da je u stvari potpuno pogrešna", nastavio je Milanović.

"Dakle, ove dvije ustrojbene jedinice, to je hrvatski, možda se na srpskom kaže drukčije, su federalne jedinice (...) nikakvi entiteti", protumačio je i dodao kako nije "mislio ništa loše".

"Riječ entitet bi trebali upravo izbaciti upravo oni koji ne žele da se tim entitetima daje posebna snaga i jedinstvenost, dakle posebnost, a u prirodi entiteta je posebnost, izdvojenost, dakle odmaknutost od nečega", zaključio je Milanović i poručio da kritičarima iz BiH da "promjene riječi".

"U Bosni i Hercegovini, bazično, po ustavnoj filozofiji, postoje tri etnička entiteta, ključna entiteta, a to su, po brojnosti Bošnjaci, Srbi i Hrvati", tumači Milanović koji smatra da se za ustrojbene jedinice, Federaciju BiH i Republiku Srpsku, pogrešno rabi pojam entitet.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 09:26