StoryEditor
hrvatski predsjednik

Milanović: "Nismo potomci nacista i nemamo kompleksa, a ako ih imaju Nijemci i Austrijanci neka ih liječe! Neka vješaju tuđe zastave, mi nećemo"

Piše hina  /  30.10.2023., 12:46h

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjeluje u ponedjeljak na promociji novih časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i dodjeli prvih časničkih činova na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman".

"Nema problema glasati za rezoluciju gdje je trebalo ostati samo suzdržan, to je bit priče. Tu je još bilo par neobjašnjihiv posutpaka. Mene, recimo, zanima zašto je Austrija glasala za to. Češka ministrica govori da trebaju izaći iz UN-a. Pa izađi, tko te drži. U Hrvatskoj je bio UNPROFOR koji je omogućio Hrvatskoj pobjedu. Ali, postoji nešto što se zove čast i zdrav razum, ja sam zadnjih 30 godina kao političar stajao izvan tog ludila. Mi nismo potomci nacista, mi smo potomci uglavnom antifašista. Kompleksa nemam, ako ih Nijemci ili Austrijanci imaju, neka ih liječe, neka vješaju tuđe zastave, mi nećemo. Mi imamo dovoljno obraza i samopoštovanja da znamo gdje smo i da razlikujemo dobro od ne dobra, trenutno se tamo događa ne dobro. I to sam prvi u Europi nakon irskog premijera upozorio", kazao je Milanović. 

Tvrdi da se nikad nije zalagao za palestinsku državu.

"Nisam nikome s više od dva razreda osnovne škole, autoškolom niti svojim sinovima objasniti zašto palestinsku državu nisu priznali. Ali, pusti to. U ovoj situaciji šutjet neću. Mi nemamo nikakve komplekse niti smo proganjali Židove u Drugom svjetskom ratu da bih sad morao trpjeti baš svakakve, ali baš svakakve poteze izraelske vlade bez ikakve odgovornosti i to iz perspektive jednog hrvatskog naroda koji je bio maltretiran za sve”, rekao je Milanović.

Na pitanja smatra li da je glasanje "protiv" sigurnosna ugroza, odgovara: "Ne vidim to za sada. Vjerujem da se to neće dogoditi jer postoje druge mete. Hrvatska je srećom nebitna, nama je bitna. Nije toliko vidljiva, ovo je prije svega, kao i zadnjih pet ili šest godina, osobni trip i osobna slagalica jednog čovjeka koji je to sebi pokorio". 

Milanović je također rekao da izraelski veleposlanik "kao militantni agitator i lupeta proziva hrvatskog predsjednika usred Zagreba", a da "bijeda od Vlade" ne reagira.

Komentirao je i premijera Andreja Plenkovića.

"Tajne službe vam neću komentirati. Di nas guraš budalo? I to slikanje s Novakom Đokovićem je tako jadno. Ti nemaš nimalo morala, dečko", rekao je.

Milanović  je u ponedjeljak gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu da "stane na loptu" kada je riječ o obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata poručivši da "stoji i i gleda" i da će donijeti odluku hoće li prisustvovati Koloni sjećanja.

Mislim da je previše vremena prošlo da se stalno vraćamo na to (ustaše), izjavio je  Milanović nakon promocije novih časnika Oružanih snaga RH.

O tome sam rekao što sam imao reći, pokušavao sam na to ukazivati i kanalizirati dok je Andrej Plenković to relativizirao, rugao se i zloupotrebljavao, dodao je.

"Cijelo vrijeme je radio da prevari i zamagli i sada neka se nosi s time, jer drugo ne zaslužuje", poručio je Milanović premijeru.

Na ponovljeni upit hoće li biti ove godine u Koloni sjećanja poručio je: "Stojim i gledam, donijeti ću odluku". 

Napomenuo je da su mu se najavili neki gosti iz inozemstava koji bi rado išli u Vukovar, ali da će sada vidjeti.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 14:49