StoryEditor

Milanović napao Plenkovića: Prijeti nam sukob s najmoćnijim državama EU

Piše D  /  01.07.2019., 09:07h

Predsjednički kandidat Zoran Milanović obrušio se na premijera Andreja Plenkovića kojeg optužuje za ‘pokoravanje Hrvatske stajalištima nekakve Pučke stranke‘ što smatra neprihvatljivim.

U statusu na Facebooku poručio je kako se nada da Plenković ‘može postati predsjednik Europske komisije‘. - Jedino takav ishod može ublažiti štetu koju hrvatski premijer svojim potpuno privatnim ponašanjem sprema našim interesima u Europskoj uniji - napisao je Plenković.

Napisao je kako nam prijeti i sukob s najmoćnijim državama EU te svrstavanje u čudnu ‘manjinsku grupaciju‘ koja blokira donošenje odluke.

Poručio je da nam prijeti sukob s ‘izglednim budućim šefom EK‘ te da će Plenković po povratku u Hrvatsku trebati ‘objasniti čije je interese branio i promicao‘. ‘Još uvijek se nadam da Plenković može postati predsjednik Europske komisije.

Jedino takav ishod može ublažiti štetu koju hrvatski premijer svojim potpuno privatnim ponašanjem sprema našim interesima u Europskoj uniji. Pokoravanje Hrvatske stajalištima nekakve Pučke stranke neprihvatljivo je. I nepametno u trenutku u kojem Njemačka, koju još uvijek predstavlja Angela Merkel, zastupa suprotno stajalište i podržava, ipak prihvatljivog, Timmermansa za šefa Europske komisije. Plenković i dalje podržava Webera, koji polako sam sebi uskraćuje podršku. 

Šteta koja prijeti je sljedeća. 

1. Sukob s najmoćnijim državama EU, uglednim demokracijama (Njemačka, Francuska, Nizozemska, Španjolska itd.) koje pokušavaju skupiti većinu za nekakvu odluku. 

2. Svrstavanje u čudnu MANJINSKU grupaciju koja blokira donošenje odluke; za razliku od nas, te države su već u i Schengenu i Eurozoni ili nisu jer to ionako ne žele. Hrvatska navodno želi. 

3. Sukob s izglednim budućim šefom EK, koji će u procesu odlučivanja o pristupu Hrvatske Schengenu i Euru imati taman toliki utjecaj da ga moramo imati za saveznika. Pogledajte kako Bugari pametno kalkuliraju u ovim kaotičnim pregovorima.

Ukratko - Plenković će po povratku u Hrvatsku trebati objasniti čije interese je branio i promicao u Briselu. Svoje ili nekakvih Pučana, koji bez podrške službenog Berlina vrijede nimalo. O svrstavanju s feler-demokracijama da ne govorim.  Hrvatska mora biti zapadna demokracija. Hrvatska mora birati pravo društvo. Sve drugo je put u jadnu, balkansku despociju‘, napisao je na Facebooku, prenosi Večernji.hr.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 10:07